Je ziet ze op Curaçao overal: van die drijfhouten bordjes in vrolijke kleuren met een leuke tekst erop. Een leuk souvenir dat nog veel leuker is als je ze zelf maakt. In deze blog laten we je zien hoe je dat doet. Knutsel je gezellig mee? 

Stap 1: kies een goed stuk hout

Dit DIY-project begint met het vinden van een geschikt stuk hout. Op Curaçao gebruiken ze voor deze bordjes meestal echt drijfhout dat is aangespoeld aan de kust. Maar je kunt ook een gewone plank gebruiken. Let er altijd op dat er ten minste één kant van de plank redelijk vlak is, zodat je er goed op kunt schilderen. Ook is het leuk als er in de omtrek niet te veel rechte vormen zijn. Dat maakt het  lekker speels. 

Stap 2: bereid het hout voor

drijfhouten bordje Curacao

Een goede voorbereiding is het halve werk, bereid je bordje dus goed voor. Schuur het vlak waarop je straks gaat schilderen met schuurpapier mooi egaal en maak het vervolgens stofvrij. Blaas de plank goed schoon en neem af met een licht vochtige doek. Hierna kun je de grondlaag op het hout aanbrengen. Dat doe je het beste met een witte kleur verf. 

Stap 3: kleur de achtergrond

Laat de grondlaag goed drogen en meng ondertussen een mooie kleur voor de achtergrond. Zelf maak ik vaak één lichte en een donkere tint. Ik breng de donkere tint aan de bovenkant van het bordje aan, en de lichte tint aan de onderkant. Dan veeg ik met mijn kwast van links naar rechts, van boven naar beneden. Zo krijg je een heel leuk ‘fade’-effect.

Stap 4: schrijf je tekst

Zodra je ondergrond droog is, kan het echte werk beginnen: het schilderen van de tekst. Teken dit van tevoren even uit op een papiertje, zodat je ongeveer weet hoe groot je de letters kunt maken om goed uit te komen, en begin dan pas op het bordje te schilderen. Ik schilder de letters zelf altijd met een witte basis en die zet ik daarna aan met zwarte accenten: als een schaduw consequent aan één kant van de letter (zie ook de volgende foto).

Stap 5: schilder er een plaatje bij

Maak je bordje helemaal compleet met een leuk plaatje erbij. Ga jij voor een palmboom? Teken je een flamingo? Of maak je de huisjes van de Handelskade na? Laat je inspireren door de voorbeelden die je online kunt vinden of die je tijdens je vakantie op Curaçao op de foto hebt gezet, zoek even een stappenplan op en ga dan aan de slag! Deze tutorial is bijvoorbeeld erg handig voor het schilderen van een flamingo

Stap 6: bescherm je bordje met vernis

Alles netjes afgewerkt en helemaal tevreden met het resultaat? Dan kun je het bordje nu gaan afwerken. Dit doe je het beste met een matte vernisspray. Daarmee geef je jouw bordje een mooie, transparante beschermlaag. Vernis zorgt ervoor dat je bordje niet verkleurt en dat je het makkelijk kunt schoonhouden. Als je je bordje meerdere goed insprayt, is het zelfs beschermd tegen vocht en regen van buiten.

Stap 7: geef je bordje een plekje

Tijd om met je zelfgemaakte drijfhouten bordje te gaan pronken. Geef hem een mooi plekje in huis, hang hem met een schroefoogje op aan de muur, óf maak er een paal van met allemaal bordjes. Dat ziet er hartstikke gezellig uit in een zomerse tuin, maar staat bijvoorbeeld ook erg leuk op een evenement, of bruiloft. Je kunt er namelijk ook wegwijsbordjes van maken! 

Dit heb je nodig om drijfhouten bordjes te beschilderen

Dit heb je nodig om drijfhouten bordjes te beschilderen:

Drijfhouten bordjes beschilderen op Curaçao

Je kunt ook drijfhouten bordjes beschilderen op Curaçao. Dat doe je bijvoorbeeld elke dag bij Tugboat Beach, Playa Porto Marie en het Corendon Mangrove Beach Resort. Hier zijn dan ook ervaren kunstenaars om je te begeleiden, extra tips te geven en je even te helpen als dat nodig is. Liever een drijfhouten bordje laten beschilderen? Dat kun je bijvoorbeeld laten doen bij de souvenirkraampjes voor het Rif Fort in Otrobanda.

Otrobanda wat te doen souvenirs

Dit artikel bevat affiliate links.

Dit vind je misschien ook interessant

Dit artikel heeft nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *