Een collectie reisspelletjes mag tijdens je vakantie naar Curaçao natuurlijk niet in je koffer ontbreken. Leuk om te doen tijdens de lange vlucht, een heerlijke dag op het strand, of wanneer je ‘s avonds bij de accommodatie nog even zit te chillen. Maar welke spelletjes zijn leuk én geschikt om op vakantie mee te nemen? We zetten onze favoreten voor je op een rij. 

1. Regenwormen

Regenwormen is typisch zo’n spel dat iedereen zó onder de knie heeft en dat je makkelijk even tussendoor speelt. Verzamel zoveel mogelijk regenwormen om punten te verzamelen, maar let op: want voor je het weet heeft een ander ze weer van je afgenomen. Is de basisversie van het spel jou niet spannend genoeg? Ga dan voor de uitbreiding en zorg voor wat meer uitdaging. Ook handig: de Tiny Tins-variant van regenwormen: die neem je nog makkelijker mee.

2. Beverbende

Nog zo’n spel dat klein is van formaat, maar waar je veel plezier aan kunt beleven: Beverbende. Een kaartspel waarbij het doel is om zo min mogelijk strafpunten te scoren.  Deels heb je daarvoor een flinke portie geluk nodig, deels kan een goede strategie je helpen. Wanneer je goed op je tegenspelers let, kun je namelijk felbegeerde kaarten ruilen, zonder dat zij weten wat ze ervoor terugkrijgen. Geschikt voor 2 tot 6 spelers en dus voor de hele familie!

3. Monopoly – het kaartspel

Dol op Monopoly, maar is het klassieke bordspel je net wat te groot om mee te nemen naar Curaçao? Dan is het Monopoly Deal Kaartspel dé oplossing. De 110 kaarten omvatten onder andere bezittingkaarten, huurkaarten, huis-en hotelkaarten en jokers. Maar ook actiekaarten, waarop staat wat je als speler moet doen: van huur betalen tot deals sluiten. Een handzaam spel dat je in 15 tot 20 minuten uitspeelt. Ideaal voor tussendoor, dus.

4. Kolonisten van Catan – dobbelspel

Over reisvarianten van klassieke bordspellen gesproken: ook Kolonisten van Catan heeft een versie die je makkelijk kunt meenemen op vakantie naar Curaçao. Het dobbelspel kun je spelen met 1 tot 4 personen en lijkt ontzettend veel op het origineel: je verzamelt grondstoffen en bouwt daarmee straten, dorpen en steden. Er zijn strafpunten en ridders – alleen ben je net iets minder afhankelijk van een goede strategie en juist meer van goed geluk.

5. Yahtzee

Pas op: verslavend! Yahtzee is misschien wel het meest bekende dobbelspel. Het enige dat je nodig hebt zijn vijf dobbelstenen en een scoreblok. En het liefst natuurlijk ook zo’n mooi bekertje met vilten binnenkant, zodat je goed kunt schudden. Ga jij voor de bonus, gooi je een grote straat, of sleep jij de overwinning binnen met Yahtzee (5 keer dezelfde dobbelsteen)? Het is elke ronde weer even spannend. En je neemt het makkelijk mee, dus ideaal voor op vakantie.

6. Qwixx

Ergens wel vergelijkbaar met Yahtzee, maar toch weer net iets anders. Dat is dobbelspel Qwixx. En het leukste hieraan is dat iedereen bij elke beurt betrokken is. Want steeds als iemand dobbelt, kan iedereen iets aankruisen op zijn of haar scoreblad. En hoe meer getallen je daar hebt aangekruist, hoe meer punten je krijgt en hoe groter de kans dat je wint. Makkelijk uit te leggen en geschikt voor 2 tot 5 spelers. Zo kom je de dagen op Curaçao wel door.

7. Uno

Pesten in een duidelijk kaartspel, waardoor je nooit meer ruzie hebt over de spelregels? Dan biedt UNO de uitkomst. In totaal zitten er 108 verschillende kaarten in het spel, waaronder kaarten met cijfers van 0 tot 9  en speciale (pest)kaarten. Voor bijvoorbeeld beurt overslaan, kleur wijzigen, of spelersvolgorde omdraaien. Het doel van het spel: als eerste al je kaarten wegspelen. Spanning gegarandeerd!

8. Kaarten

Het voordeel van een gewoon setje kaarten is dat je er veel meer mee kunt dan alleen pesten. Wat dacht je bijvoorbeeld van hartenjagen, eenentwintigen, of good old patience? 52 kaarten leveren je ontelbaar veel spellen op. En als je geen plek meer hebt in je koffer, dan past het zelfs nog wel in je broekzak. Tip: maak een kaartspel net wat leuker met deze chique kaarten in mat zwart met een gouden opdruk. Die zijn ook nog eens waterdicht dus meer dan geschikt om te spelen in je zwemkleding.

9. Take 5!

Eigenlijk kun je alle kaartspellen van 999 Games wel meenemen op vakantie naar Curaçao. Maar Take 5! is zeker een spel dat we zouden aanraden. Iedere speler krijgt 10 kaarten, waarop verschillende waarden met strafpunten staan. De spelers draaien tegelijk een kaart om en leggen hun kaart tegen de kaart aan, waar ze qua cijfer het dichtste bij zitten. Wie zo de zesde kaart op een rij moet leggen, moet de vijf kaarten aan strafpunten nemen. Wie de meeste strafronden heeft, wint!

10. Rummikub - de reiseditie

Wie dacht dat Rummikub te groot was om mee te nemen op vakantie naar Curaçao, heeft het is. Er bestaat namelijk ook een speciale reiseditie van het spel. Met 106 kleine steentjes en 4 kleine rekjes, waardoor ze prima in je koffer passen. Doel van Rummikub is om cijferreeksen te maken met gekleurde cijfers op je planken. Wie het eerste alle steentjes heeft weggespeeld, wint.

Mis jij jouw favoriete spelletje voor op reis nog in deze lijst? Laat het ons weten in een reactie en wie weet breng je een ander weer op ideeën!

Dit vind je misschien ook interessant

Dit artikel heeft nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *