Curaçao kampt momenteel met een uitbraak van dengue. Een infectieziekte die door muggen wordt overgedragen. Misschien heb je het in het nieuws gezien en vraag je je af: wat is dengue nu precies? Hoe erg is het? En vooral: wat kan ik doen om besmetting te voorkomen? Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over dengue op Curaçao. 

Wat is dengue?

Dengue is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door de zogenaamde dengue- of gelekoortsmuggen. Deze muggen zijn lastig te herkennen, maar opvallend is wel dat ze  voornamelijk overdag actief zijn. De incubatieperiode van dengue ligt tussen de 3 en 14 dagen. Meestal duurt het zo’n 4 tot 7 dagen voor je klachten ervaart.

Symptomen van dengue

Hoe erg dengue precies is, hangt af van de vorm die je hebt. Gelukkig verlopen de meeste (lees: tot wel 80% van de) infecties volgens het RIVM zonder ziekteverschijnselen. Krijg je wel symptomen? Dan zijn die meestal vrij mild. Je kunt bijvoorbeeld denken aan: 

  • koorts
  • hoofdpijn
  • spier- en gewrichtspijn
  • misselijkheid
  • hoesten
  • keelpijn
  • algehele malaise

Het goede nieuws is: over het algemeen ben je na een paar dagen tot maximaal een week weer van je klachten af.

Ontwikkelt het virus zich tot een meer ernstige vorm, zoals dengue hemorragische koorts of het dengue shock syndroom? Dan kan dat levensbedreigend zijn. Wees hier dus alert op en neem klachten serieus, maar weet tegelijkertijd: dit komt niet heel vaak voor. Hemorragische koorts herken je onder andere aan onderhuidse of inwendige bloedingen. Bij het dengue shock syndroom krijg je als gevolg van die bloedingen een shockreactie. 

Dengue besmetting voorkomen

Dat klinkt natuurlijk allemaal niet heel erg prettig en we kunnen ons voorstellen dat je er alles aan wilt doen om een dengue besmetting te voorkomen. Gelukkig zijn er een aantal slimme tips die je kunnen helpen om de kans op muggenbeten te verkleinen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

1. Gebruik DEET

Smeer je huid in met minimaal 30% DEET. Hoe meer, hoe beter. De 50% van JungleFormula en CarePlus zijn onze favoriet. Maar ook de OFF-spraybussen die in de lokale supermarkten verkrijgbaar zijn, werken goed. Omdat denguemuggen voornamelijk overdag actief zijn, is het belangrijk om ook overdag DEET te gebruiken.

Tip: Smeer je eerst in met zonnebrandcrème, laat het goed intrekken en spray daarna de DEET eroverheen.

2. Draag bedekkende kleding

Draag bedekkende kleding. En dan het liefst wijde broeken en shirts, zodat een mug er niet zomaar doorheen kan prikken.  Volgens verschillende bronnen zou ook witte kleding beter helpen om muggen te weren dan donkere kleding. Onder andere omdat muggen op zoek zijn naar warmte en donkere kleren meer warmte opnemen.

3. Blijf in de wind

Muggen houden niet van wind, daarom is het slim om ervoor te zorgen dat jij daar juist wél in zit. Over het algemeen staat er een lekker briesje aan de kust, en op de wat meer hoger gelegen plekken. Maar let dus ook op wanneer die wegvalt. Merk je dat je ergens zit waar het windstil is? Dan kun je misschien maar beter verkassen.

4. Vermijd groen

Waar we normaal iedereen aanmoedigen om de natuur op Curaçao te gaan ontdekken, kun je er in deze periode misschien beter iets voorzichtiger mee zijn. Muggen verzamelen zich namelijk graag in het groen. Dat komt ook om dat de kans op stilstaand water daar groter is en muggen zich hier makkelijker kunnen vermenigvuldigen.

5. Gebruik een muggenstekker

Denguemuggen zijn vooral overdag actief en dan ben jij waarschijnlijk lekker buiten. Maar wil je toch voorkomen dat zich muggen in je accommodatie schuilhouden? Gebruik dan een muggenstekker. Zelf zweren we bij die van Vapona. Die kun je vanuit Nederland meenemen en werken echt als een tierelier.

Let op: zorg dat je de gesloten verpakking in je koffer doet, want eenmaal gebruikt kan de vloeistof best eens gaan lekken. Ja, ook daarbij spreken we uit eigen ervaring 😉

6. Muggenwierook

Ook handig om mee te nemen: anti-muggenwierook. Deze wierook verspreidt een vrij heftige citronella of eucalyptusgeur die muggen verjaagt. Daardoor kun jij ongestoord buiten blijven zitten,  en  bijvoorbeeld lekker aan het zwembad chillen. Je kunt voor kleine stokjes gaan, maar een wierookspiraal heeft extra veel branduren.  

7. Slaap onder een klamboe

Wil je het zekere voor het onzekere nemen in de nacht? Slaap dan onder een klamboe. Zo maak je het de mug nog moeilijker om te prikken. Vraag je host of er een klamboe in de accommodatie aanwezig is, of neem er zelf eentje mee. De pop-up klamboes van Deryan zijn ideaal voor op reis. Je hoeft niets aan het plafond te bevestigen en het net is dankzij de tentvorm altijd goed gesloten. In de kleinere maatjes ook ideaal voor kids. 

Moet je nu nog wel op vakantie naar Curaçao?

De uitbraak van dengue op Curaçao doet je misschien twijfelen of je nu dan wel op vakantie naar Curaçao moet gaan. Dat moet ieder natuurlijk voor zich bepalen. In de meeste gevallen is de kans op dengue, laat staan op ernstige symptomen, heel klein. Zeker wanneer je gezond bent en een goede weerstand hebt, blijven klachten vaak beperkt. Maar als je onderliggende aandoeningen hebt, dan wil je het risico misschien niet lopen.

Goed om te weten: in de periode van december 2023 tot en met februari 2024 waren er in totaal zo’n 650.000 mensen op het eiland (150.000 inwoners en nog eens 500.000 toeristen). 100 mensen zijn in die periode in het ziekenhuis opgenomen met ernstige gevolgen van dengue. Natuurlijk zijn er nog meer mensen besmet geraakt, maar uit onderzoek blijkt dat 40 tot 80% geen of milde klachten ervaart. Dat zet het wellicht wat in perspectief.

Dit vind je misschien ook interessant

Dit artikel heeft nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *