Als we één minpunt moeten noemen aan Curaçao, dan zijn dat toch wel de muggen. Ze zijn er het hele jaar door en zijn dol op vers bloed (lees: van toeristen en stagiairs). In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over muggen op Curaçao. Van de ziektes die ze bij zich kunnen dragen tot de beste anti muggenspray en andere preventiemiddelen.
Wanneer muggen op Curaçao
Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat. Dat betekent dat de temperatuur het hele jaar door rond de 28 tot 32 graden ligt. Daarnaast valt er regelmatig een bui en is het vooral tijdens het het regenseizoen – van oktober tot en met januari – vrij nat. De combinatie van die factoren houdt helaas ook in dat Curaçao het perfecte klimaat heeft voor muggen. Ze planten zich voort in plassen water die blijven liggen en kunnen dat door de warmte sneller dan wij zouden willen. Alleen van maart tot en met mei zijn er iets minder muggen op Curaçao, omdat het dan droger is en wat harder waait. Maar dat biedt zeker geen garanties.
Ziektes muggen Curaçao
Hoewel het niet erg vaak voorkomt, kunnen de muggen op Curaçao weldegelijk ziektes verspreiden. Malaria komt op Curaçao niet voor, maar er is wel eens een zika-epidemie geweest en een chikungunya-epidemie. Met enige regelmaat is er ook een een opleving van dengue op het eiland.
-
Zika op Curaçao
In 2015/2016 hield het zika-virus heel Zuid-Amerika nog in zijn greep. Ziekteverschijnselen van zika zijn meestal vrij mild. Denk aan acute koorts, spier- en gewrichtspijn en huiduitslag. Maar ook een ontsteking van het oog is een symptoom van zika. Toch kan de infectieziekte schadelijk zijn voor een ongeboren kind wanneer de moeder wordt gestoken. Gelukkig is Curaçao eind 2018 zika-vrij verklaard. Omdat er meer dan 2 jaar geen overdracht van zika meer is geconstateerd in het Caribisch gebied, hoef je je daar dus voorlopig geen zorgen meer over te maken.
-
Chikungunya op Curaçao
Ook in de zomer van 2014 werd Curaçao geteisterd door een een muggenziekte. Dit keer chikungunya. Een iets vervelender virus dan zika om mee besmet te raken. De symptomen van chikungunya zijn namelijk mild tot ernstig. In eerste instantie kun je er hoge koorts van krijgen, vervolgens krijg je huiduitslag en ook ernstige gewrichtspijn, hoofdpijn en spierpijn. Ernstige klachten treden vaak op bij baby’s en kwetsbaren, zoals ouderen en chronisch zieken. De acute symptomen verdwijnen binnen 1-3 weken, maar de gewrichtspijn kan nog jaren aanhouden. Gelukkig zijn er op Curaçao allang geen nieuwe chikungunya-besmettingen gemeld.
-
Dengue op Curaçao
Waar de eilandbewoners als het ware groepsimmuniteit opbouwen tegen zika en chikungunya, waardoor het aantal besmettingen na een piek weer langzaam uitdooft, is dat bij dengue helaas niet het geval. Je kunt het vaker dan één keer krijgen en daardoor ontstaat er ongeveer elke 3 tot 5 jaar weer een epidemie. Dengue wordt ook wel knokkelkoorts genoemd en symptomen zijn behalve koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn ook misselijkheid, braken, hoesten, keelpijn en ‘algehele malaise’, zoals het RIVM omschrijft. In ernstige gevallen kan het leiden tot hemorragische koorts en het dengue shock syndroom: beiden zijn levensbedreigend zonder behandeling. Dus krijg je klachten? Ga dan snel naar een dokter.
Tips om muggen op Curaçao te bestrijden
Muggen op Curaçao zijn er in alle soorten en maten. Maar met name de Aedes-mug, gelekoortsmug en Aziatische tijgermug kunnen ziektes overdragen. En ook al dragen ze voor zover we op dit moment weten geen ziektes over, dan nog wil je graag die jeukende muggenbeten voorkomen. Een aantal handige tips:
- Draag bedekkende kleding
Overdag is het wellicht een tikkeltje warm, maar draag zeker tijdens zonsopkomst, zonsondergang en bij voorkeur ook ‘s avonds bedekkende kleding. Dan zijn muggen namelijk het actiefst. Witte kleding zou volgens verschillende onderzoeken nog beter werken om muggen te weren dan donkere kleding. Dat komt o.a. omdat muggen op zoek zijn naar warmte en donkere kleren meer warmte opnemen. - Smeer de huid in met DEET
Smeer je huid in met DEET. Bij voorkeur 30% of meer. De 50% van JungleFormula en CarePlus zijn onze favoriet. Maar ook de OFF-spraybussen die in de lokale supermarkten verkrijgbaar zijn, werken goed. Ook overdag last van muggen? Smeer je dan eerst in met zonnebrandcrème, laat het goed intrekken en spray daarna de DEET eroverheen. - Slaap onder een klamboe
Omdat muggen veelal ‘s nachts actief zijn en je niet wil dat ze je wakker houden, is het ook aan te raden om te slapen onder een muskietennet. Het liefst eentje die is behandeld met een muggenwerende vloeistof. Zo maak je het de mug niet alleen moeilijker om je te prikken, maar ook een stuk minder aantrekkelijk. - Stilstaand water voorkomen
Lokale preventiecampagnes richten zich vooral op het voorkomen van stilstaand water. Daarin legt een mug namelijk zijn eitjes. Stilstaand water komt niet alleen voor in vijvers, maar bijvoorbeeld ook in emmers, plantenbakken en lege autobanden. Verder zijn plassen regenwater en echte broedplaats voor muggen op Curaçao. Keer dus alles om zodat het geen water kan opvangen, of kiep het water eruit. - Blijf lekker op Curaçao wonen
Een klein grapje natuurlijk, maar wel waar: als je langer op Curaçao blijft wonen, word je automatisch minder vaak gestoken. Door de zon krijg je een dikkere huid en dan vinden de muggen je minder lekker. Krijg je toch een muggenbeet? Dan is de jeuk maar van korte duur. Je lichaam is er na 3 tot 6 maanden al zó aan gewend dat de jeukende bult binnen no-time weer verdwijnt. I-de-aal!
Dit artikel heeft nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!