Curaçao is een hele kindvriendelijke reisbestemming. Veel families met jonge kinderen en baby’s gaan er dan ook op vakantie. Maar we kunnen ons voorstellen dat je een beetje opziet tegen de lange vlucht. En we zouden TipsCuracao natuurlijk niet zijn als we ook daarvoor niet een paar handige tips hebben. Met name tip 2 en tip 8 zijn echte life-savers! Zo maak je de lange vlucht naar Curaçao met een baby een stuk dragelijker! 

Praktische info over vliegen met een baby

Maar eerst nog even praktisch. Want vanaf welke leeftijd mag je bijvoorbeeld vliegen met een baby? Dat mag al vanaf 7 dagen na de geboorte. Op voorwaarde natuurlijk dat je kindje gezond is. Beter nog is om te wachten tot je baby 3 maanden oud is, omdat de longetjes dan al wat verder ontwikkeld zijn. Ook goed om te weten: een ticket voor kindjes tot 2 jaar is gratis. Maar dat betekent ook dat ze geen recht hebben op een eigen stoel. Je zult je baby dus de hele vlucht op je eigen schoot moeten houden.

Dan nog even specifiek over vliegen naar Curaçao met een baby. De vliegtijd is ongeveer 9 tot 10 uur. Op de heenweg van Amsterdam naar Curaçao vlieg je vaak overdag. Op de terugweg is het meestal een nachtvlucht. Je kunt vliegen met TUI, KLM of Corendon. Voordeel van vliegen met KLM is dat zij reiswiegjes hebben voor kindjes die maximaal 10 kg wegen en 65 cm groot zijn. Ook mag je aan boord een opvouwbare kinderwagen meenemen van maximaal 15x30x100 cm. TUI heeft zulke reiswiegjes niet en de kinderwagen moet hier altijd in het ruim.

Baby’s krijgen aan boord in principe geen eten. Hier moet je dus zelf voor zorgen. Vrijwel elk vliegtuig heeft een verschoningstafel in de wc en de crew is over het algemeen heel behulpzaam. Zij hebben waarschijnlijk meer ervaring als het gaat om vliegen met baby’s aan boord, dan jijzelf als kersverse ouder. Dus maak daar gerust gebruik van! Ook handig om te weten: luchtvaartmaatschappijen bieden vaak ook extra bagagemogelijkheden als je gaat vliegen met een baby. Ga daarvoor even naar de betreffende websites van de airlines.

Meer over reizen met baby’s naar Curaçao met KLM lees je hier. 

Meer informatie over vliegen met een baby bij TUI vind je hier. 

Tips voor vliegen met een baby naar Curaçao

Dan nu het echte werk! Handige hacks voor als je naar Curaçao gaat vliegen met een baby. Omdat we zelf nog geen kinderen hebben, verzamelden we de beste tips van ervaringsexperts. Zo kunnen ook wij er tóch voor zorgen dat jij met je kindje goed voorbereid op reis kunt. Met deze tips overleef je die lange vlucht naar Curaçao met gemak! 

1. Boek een directe vlucht

En we beginnen al meteen bij het boekingsproces: let er tijdens het boeken van je tickets goed op dat je een vlucht kiest zonder tussenstop. Zowel TUI als KLM hebben dagelijks directe vluchten van Amsterdam naar Curaçao. Maar er zijn ook vluchten die eerst nog langs Aruba of Bonaire gaan. Tijdens zo’n tussenstop mag je niet van boord, maar je staat soms wel 1,5 uur tot 2 uur stil. Dat betekent dat je nóg langer in het vliegtuig zit met je baby. En dat je twee keer extra zult stijgen en landen. Dat heb je natuurlijk liever niet. 

2. Vraag een reiswieg aan

Heb je tickets geboekt bij KLM? Neem dan na het boeken meteen contact op met de klantenservice een reiswieg aan te vragen. Het aantal plekken hiervoor is beperkt, dus wees er snel bij. Grijp je er net naast? Of vlieg je met TUI? Geen zorgen. Met de Deryan AirTraveller kun je ook heel eenvoudig je eigen bedje maken, zodat je kindje tijdens de vlucht naar Curaçao toch heerlijk kan slapen. De AirTraveller is ook fijn voor jou, want door het matrasje wordt het gewicht op je schoot beter verdeeld. En je kunt het zelfs gebruiken op het klaptafeltje. 

3. Reserveer een stoel in het vliegtuig

Reserveer op tijd stoelen in het vliegtuig. Zeker als je samenreist met je partner of een andere volwassene. Dit is niet gratis, maar wat ons betreft is het de kosten meer dan waard. Want als je bij elkaar zit, kun je elkaar afwisselen en heb je af en toe even je handen vrij. Een stoel reserveren kost bij TUI kost €14,- en bij KLM €20,-.  Doe dit echt van tevoren, want als vliegtuig is volgeboekt en je hebt geen stoelen gereserveerd, dan is de kans  groot dat er bij het inchecken geen stoelen naast elkaar meer zijn. 

4. Neem een draagzak mee

Nog een manier om je handen af en toe vrij te hebben als je gaat vliegen met een baby, is door een draagzak mee te nemen. Buggy’s moet je bijna altijd achterlaten bij de gate en die zie je dan pas weer terug bij de bagageband op Curaçao. Maar een draagzak mag je ook aan boord meenemen. Daarmee ben je een stuk flexibeler. Als je het vliegtuig in en uit moet stappen, of als je eens een stukje wilt lopen met je baby in het vliegtuig. Bovendien kun je de draagzak ook op Curaçao zelf goed gebruiken. Bijvoorbeeld als je naar een strand gaat. 

5. Doe de basics in je handbagage

Ga je vliegen met een baby, dan moet je een aantal basics echt in je handbagage hebben. Zoals een speen, speeltje en een hydrofiele doek. Maar bijvoorbeeld ook luiers, billendoekjes en een verschoningsmatje. In elk vliegtuig is wel een verschoonplank aanwezig, maar die is  over het algemeen vrij hard. En laten we eerlijk zijn: ook voor de hygiëne is een eigen matje wel zo’n prettig idee. Houd bij het inpakken van alle spullen rekening met eventuele vertraging, dus neem van alles wat extra mee. Zodat je nooit te weinig hebt.

Nog meer tips voor vliegen met een baby

6. Pak genoeg voeding in

Kinderen tot 2 jaar krijgen in het vliegtuig naar Curaçao geen eten. Neem daarom zelf voldoende afgemeten poedervoeding mee, een thermosfles en een Dopper. Die kun je na de douane met kokend en koud water vullen en zo heb je aan boord binnen no-time een flesje gemaakt. Natuurlijk kun je tijdens de vlucht ook aan de crew vragen of ze water voor je willen opwarmen, maar als je kindje huilt, wil je daar natuurlijk liever niet te lang op wachten. Denk verder ook aan genoeg hapjes, zoals maïsvingers, fruithapjes en kinderkoekjes.

7. Neem reservekleding mee

Neem altijd een of twee setjes reservekleding mee. En denk daarbij niet alleen aan je baby, maar ook aan jezelf. Als je kindje misselijk wordt en moet spugen dan kun je allebei schone kleren aantrekken voor de rest van de vlucht. En de kans dat dit een keer gebeurt is groot, want de luchtdruk slaat helaas vaak op de maag en de darmpjes. O ja, neem ook een apart tasje mee om de vieze kleren in op te bergen. Zo hoeven jij en je medepassagiers het niet de hele vlucht te ruiken. Wel zo prettig, haha!

8. Benut de Baby Care Lounge

Klaar voor vertrek? Op naar Schiphol! En ook hier hebben we weer een hele fijne tip. Want tussen Lounge 2 en Lounge 3 op de zogenaamde Holland Boulevard vind je de Baby Care Lounge. Hier kun je je kindje in alle rust voeden, in bad doen en zelfs laten slapen in een van de zeven bedjes. De Baby Care Lounge is gratis te gebruiken voor intercontinentale passagiers, dus ook voor alle reizigers naar Curaçao. Dat is nog eens een fijn begin van een ontspannen vakantie!

9. Drink tijdens het stijgen en landen

Tijdens de vlucht zelf is met name het stijgen en landen even spannend. Omdat er op deze momenten druk op de oortjes van je baby komt te staan en dit behoorlijk pijn kan doen. Dé tip om die pijn te verlichten is om tijdens het landen of stijgen een flesje of de borst te geven. Door het slikken worden de oortjes als het ware ‘geklaard’ en neemt de druk af. Probeer het dus zo te timen dat je kindje precies honger heeft bij vertrek. En let erop dat je wacht tot het vliegtuig daadwerkelijk opstijgt, want het taxiën kan op Schiphol nog best even duren.

10. Laat de touwtjes vieren

Wees tijdens de vlucht niet te streng voor jezelf. Lang vliegen met een baby is natuurlijk even spannend, en er zullen echt wel eens wat passagiers om je heen gaan zuchten als je kindje huilt. Maar probeer jezelf daar niet te veel van aan te trekken en blijf relaxed. Je mag de touwtjes tijdens zo’n lange vlucht ook best een beetje laten vieren. Houd je dus niet te veel vast aan de strakke schema’s van thuis en geef je kindje gerust eens een extra flesje, koekje of speen als dat helpt om hem of haar rustig te krijgen. Morgen weer een dag!

Veelgestelde vragen over vliegen met een baby

Officieel mag je met een baby naar Curaçao vliegen vanaf 7 dagen na de geboorte. Tenzij een arts iets anders heeft gezegd. Beter nog is om te wachten tot je kindje 3 maanden oud is, omdat de longen dan al wat verder zijn ontwikkeld.

Vliegen met een baby is gratis, maar dat betekent ook dat je kindje geen eigen stoel heeft. Slapen doet een baby vaak in een reiswieg, die je kunt aanvragen bij de klantenservice. Is dat geen optie? Neem dan zelf een Deryan AirTraveller mee. 

Vlieg je met een baby naar Curaçao, dan mag je bij KLM een opvouwbare kinderwagen meenemen van maximaal 15×3 x100 cm. Als er geen plaats is in de bagagebakken, moet je deze inchecken. Bij TUI gaat de kinderwagen altijd in het ruim. 

Lees ook deze blogs over Curaçao met kinderen

Dit artikel bevat affiliate links. 

Dit vind je misschien ook interessant

Dit artikel heeft nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *