Wil je op Curaçao wonen en werken, dan heb je een verklaring van rechtswege (VVR) nodig. Dit kun je eigenlijk zien als de werk- en verblijfsvergunning van Curaçao. Hoe je een VVR moet aanvragen, leggen we graag aan je uit. In een overzichtelijk stappenplan, zodat je precies weet wat je moet doen in welke volgorde.

Stap 1: Vraag de nodige papieren aan bij je gemeente in Nederland

Om de Verklaring van Rechtswege aan te vragen, heb je een aantal officiële documenten nodig. Een deel hiervan moet je aanvragen bij de gemeente waar je woont in Nederland. Het kan soms even duren voor je deze uittreksels, zoals een Verklaring Omtrent Gedrag, binnen hebt. Daarom raden we aan dit ruim 6-8 weken voor vertrek naar Curaçao te doen.

Voor de aanvraag van je Verklaring van Rechtswege (VVR) heb je nodig van de gemeente:

 • Geboorteakte van elk gezinslid (maximaal 6 maanden oud);
 • Verklaring Omtrent Gedrag van elk gezinslid boven de 18 jaar (maximaal 3 maanden oud);
 • Indien getrouwd: een kopie van je huwelijksakte (maximaal 6 maanden oud);
 • Indien samenwonend: kopie van de notariële samenlevingsovereenkomst die in Nederland afgesloten moet zijn PLUS per persoon een bewijs van burgerlijke stand;
 • Indien gescheiden: uittreksel scheidingsregister (maximaal 6 maanden oud);

Zodra je de documenten van de gemeente binnen hebt, is het belangrijk dat je deze in goede kwaliteit, in kleur en als pdf scant. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat de Toelatingsorganisatie je verzoek afkeurt. En dat wil je voorkomen, want dan moet je je Verklaring van Rechtswege opnieuw aanvragen én opnieuw betalen.

Stap 2: Betaal de kosten voor je Verklaring van Rechtswege

Voordat je je Verklaring van Rechtswege indient, betaal je alvast de leges. Dit doe je voor elk gezinslid. Het voelt misschien een beetje gek, maar als je de juiste bankgegevens gebruikt komt dit helemaal goed. Controleer de betaalgegevens van het ministerie van Financiën op Curaçao nog even op de website van de Toelatingsorganisatie Curaçao en maak dan het bedrag over.

Hoogte leges: 615 Antilliaanse gulden
Rekeningnummer: 31967908
Ten name van: Toelatingsorganisatie Curaçao
Adres: Prinsenstraat 90, Willemstad
Swiftcode: MCBKCWCU
Omschrijving: je naam en geboortedatum (volledig en conform paspoort)

Let op: zorg ervoor dat je zelf alle kosten voor de internationale transactie zélf betaalt door bij de betaling te kiezen voor ‘De opdrachtgever betaalt alle kosten (OUR)’ aan te vinken. 

Verklaring van Rechtswege Curacao

Stap 3: Verzamel de rest van je documenten voor de Verklaring van Rechtswege

Nu je de eerste twee stappen hebt genomen, is het tijd om de rest van de documentatie in orde te maken. Naast de documenten van de gemeente heb je nodig:

 • Kopie van je Nederlandse paspoort;
 • Werkgeversverklaring van je toekomstige baas, óf een bewijs van voldoende geldelijke middelen*;
 • Bewijs van betaling van de leges. Deze kun je meestal downloaden via internetbankieren;
 • Indien je kinderen meeneemt: een bewijs van inschrijving bij een school op Curaçao;
 • Indien één van de ouders van het kind niet meekomt: kopie paspoort van achterblijvende ouder PLUS een verklaring dat de ouder geen bezwaar heeft dat zijn/haar kind naar Curaçao verhuist OF een uitspraak van de rechtbank.

* Deze kun je aanvragen bij je bank. Het bewijs van voldoende geldelijke middelen moet aantonen dat je minimaal 12 maanden vooruit kunt met het geld dat je op je rekening hebt staan. De norm die Curaçao hiervoor hanteert is 1.500 gulden bruto per maand per volwassene, 250 gulden per kind tot 6 jaar, 350 gulden per kind in de leeftijd van 6 tot 12 jaar, en 500 gulden per kind van 12 jaar en ouder.

Stap 4: Dien de aanvraag voor je Verklaring van Rechtswege in

Wanneer je alle documenten verzameld hebt, kun je de verklaring van Rechtswege op Curaçao online aanvragen. Dit doe je sinds 1 januari 2022 via permit.immigrationcur.org. (Dus niet meer door een e-mail te sturen naar intake@immigrationcur.org ). Maak een account aan, start de aanvraag voor een ‘verklaring’. Vul alle vragen netjes in en upload alle gevraagde documenten. Gescand, in kleur en pdf-formaat.

Let op: per document kun je één pdf uploaden. Wanneer je elke pagina in een aparte pdf hebt, kun je deze via Adobe Acrobat gratis samenvoegen. 

Herhaal dit voor ieder gezinslid
Vertrek je naar Curaçao met het hele gezin? Dan moet je voor ieder gezinslid een aparte VVR aanvragen. Een iemand wordt dan de hoofdaanvrager en daaronder kun je alle andere gezinsleden ‘hangen’, zodat voor de behandelaar duidelijk is dat het gaat om één huishouden.

Stap 5: Haal de stempel voor in je paspoort

Na VVR-aanvraag is het wachten tot deze wordt (goed)gekeurd. Officieel mag de Toelatingsorganisatie hier wel 4 maanden over doen. Maar soms ontvang je het verlossende bericht al binnen enkele weken. Eén ding is zeker: zodra je VVR is toegekend, ontvang je hiervan een e-mail. Print deze mail uit als bewijs, neem kopietjes mee van alle documenten die je tijdens je aanvraag hebt moeten aanleveren, en ga met het hele pakket naar het administratiekantoor aan de Prinsenstraat 90, in Willemstad. Tegenover de McDonald’s in Punda. Hier krijg je de officiële stempel in je paspoort.

Je aanvraag is overigens al genoeg om te mogen werken op het eiland.

VVR aanvragen Curacao
Links in beeld het administratiekantoor aan de Prinsenstraat 90.

Ben je een geboren Curaçaoënaar en wil je terug naar je geboorte-eiland? Dan heb je geen Verklaring van Rechtswege nodig, maar een Niet van Toepassing-Verklaring. Heb je na het aanvragen van je Verklaring van Rechtswege ook een sedula aangevraagd? Dan hoef je de werkvergunning na 5 jaar niet te verlengen. Zonder sedula moet je dit wel doen. 

Vragen, suggesties of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie! 

Dit vind je misschien ook interessant

11 Comments

 1. Bedankt voor de interessante informatie over een verklaring van rechtswege voor Curaçao. Ik wist niet dat dit te vergelijken is met een verblijfsvergunning. Mijn zusje wil volgend jaar graag naar Curaçao om te werken, dus ik zal het artikel naar haar doorsturen.

 2. Ik heb juist begrepen,dat als geboren curacaoenaar je geen NVT verklaring nodig hbt,en dat je dan ook langer dan 6mnd (180dgn)op het eiland mag blyven.hoe zit dat now?

  • Hi Sonny, de NVT-verklaring is bedoeld voor een verblijf van meer permanente aard. Daarmee maak je een langdurig verblijf legaal en wordt het ook mogelijk om legaal te werken op Curaçao. Voor meer inhoudelijke vragen kun je het beste terecht bij de Curaçaose immigratiedienst.

 3. Hi!! Ik heb een vraagje. Ik heb reeds de aanvraag ingediend en de leges betaald. Maarrrrr ik heb dus niet goed gekeken hoe de bankkosten worden betaald en die staan dus op ‘gedeeld’ ipv dat ik de kosten voor mijn rekening neem. De status van mijn aanvraag blijft nu hangen op ‘verstuurd’. Ik heb meerdere malen geprobeerd telefonisch contact op te nemen met de Toelatingsorganisatie, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt. Wat kan ik nu het beste doen? Ik vlieg dit weekend naar Curaçao. Alvast dank!

  • Hi, wat vervelend, zeg! Ik heb daar helaas ook geen antwoord op. Misschien kun je na aankomst op Curaçao meteen even langs de Toelatingsorganisatie gaan met je vraag? Het adres vind je onderin dit blog.

 4. Hoi! Bedankt voor dit heldere artikel. Ik ben nu bezig met de formulieren te verzamelen. Maar loop even vast bij VOG aanvraag. Daarvoor moet ik namelijk een Aanvraag formulier van Dienst Justis bijvoegen. Hoe hebben jullie dat formulier ingevuld?

  • Hi Rox, ik weet niet precies wat je bedoelt met een Aanvraagformulier van Dienst Justis. Wij hebben onze VOG gewoon aangevraagd bij de gemeente. Bij veel gemeentes moet dat nog op locatie, bij sommige kan dat ook al online. Is het je inmiddels gelukt? Wellicht kan een update onder dit artikel anderen in de toekomst ook weer helpen. Enne, veel plezier op Curaçao! Groetjes Elodie

 5. Hi Elodie, ik heb een vraagje, want kom er niet precies uit.
  Wij vertrekken over een aantal weken naar Curaçao, in eerste instantie voor 6 maanden en mogelijk langer.
  We gaan wel aan het werk daar dus vragen een VRW aan, alle documenten zijn binnen en betaald. Echter kan ik nergens terug vinden wat ik voor de kinderen moet regelen aanvragen? (ze zijn 7 en 5 jaar) Ik begrijp dat als we gaan inschrijven in Curaçao, dus als we langer dan 6 maanden blijven dit nodig is, maar wat is nu een vereiste?

  • Hi Caroline, bedankt voor je vraag. Voor zover ik weet kun je de aanvraag van je Verklaring van Rechtswege direct voor het hele gezin doen. Naast jou en je eventuele partner, kun je deze verklaring ook voor je kinderen aanvragen. In principe is het zo dat je je niet uit Nederland hoeft uit te schrijven als je minder dan 8 maanden weg blijft. Maar hoe het zit met leerplicht en toegang tot onderwijs op Curaçao zonder VVR/VRW, dat durf ik niet te zeggen. Heb je andere ouders op het eiland al om hun ervaringen/advies gevraagd? Mocht je het antwoord inmiddels weten, zou je dat dan hieronder willen reageren? Zo kunnen we ook andere ouders in de toekomst wellicht helpen aan een antwoord. Alvast bedankt en veel succes! Groetjes Elodie

 6. Bon dia.

  Super helder.

  Nu ben ik van rechtswege ingezetene op Aruba, in 2017 vanuit Nederland naar Aruba gegaan.
  Nu heb ik moverende redenen om naar Curaçao to komen.
  Gelden deze regels nu ook voor mij?
  Want mijn papieren qua Geboorteakte en scheidings uitreksel zijn ouder dan zes maanden.

  Of moet ik deze hier op Aruba aanvragen?

  Met vriendelijke groeten.

  • Hi Martin, je papieren zul je dan toch opnieuw moeten aanvragen. Je geboorteakte is alleen in Nederland aanwezig, dus ik vrees dat je daarvoor terug moet naar de gemeente waar je geboren bent. Mocht je zelf inmiddels al meer informatie hebben, laat het gerust weten in een nieuwe comment. Wie weet help je zo weer andere Nederlanders die vanaf Aruba naar Curaçao willen verhuizen in de toekomst!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *