Wil je op Curaçao wonen en werken, dan heb je een verklaring van rechtswege (VVR) nodig. Dit kun je eigenlijk zien als de werk- en verblijfsvergunning van Curaçao. Hoe je een VVR moet aanvragen, leggen we graag aan je uit. In een overzichtelijk stappenplan, zodat je precies weet wat je moet doen in welke volgorde.

Stap 1: Vraag de nodige papieren aan bij je gemeente in Nederland

Om de Verklaring van Rechtswege aan te vragen, heb je een aantal officiële documenten nodig. Een deel hiervan moet je aanvragen bij de gemeente waar je woont in Nederland. Het kan soms even duren voor je deze uittreksels, zoals een Verklaring Omtrent Gedrag, binnen hebt. Daarom raden we aan dit ruim 6-8 weken voor vertrek naar Curaçao te doen.

Voor de aanvraag van je Verklaring van Rechtswege (VVR) heb je nodig van de gemeente:

 • Geboorteakte van elk gezinslid (maximaal 6 maanden oud);
 • Verklaring Omtrent Gedrag van elk gezinslid boven de 18 jaar (maximaal 3 maanden oud);
 • Indien getrouwd: een kopie van je huwelijksakte (maximaal 6 maanden oud);
 • Indien samenwonend: kopie van de notariële samenlevingsovereenkomst die in Nederland afgesloten moet zijn PLUS per persoon een bewijs van burgerlijke stand;
 • Indien gescheiden: uittreksel scheidingsregister (maximaal 6 maanden oud);

Zodra je de documenten van de gemeente binnen hebt, is het belangrijk dat je deze in goede kwaliteit, in kleur en als pdf scant. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat de Toelatingsorganisatie je verzoek afkeurt. En dat wil je voorkomen, want dan moet je je Verklaring van Rechtswege opnieuw aanvragen én opnieuw betalen.

Stap 2: Betaal de kosten voor je Verklaring van Rechtswege

Voordat je je Verklaring van Rechtswege indient, betaal je alvast de leges. Dit doe je voor elk gezinslid. Het voelt misschien een beetje gek, maar als je de juiste bankgegevens gebruikt komt dit helemaal goed. Controleer de betaalgegevens van het ministerie van Financiën op Curaçao nog even op de website van de Toelatingsorganisatie Curaçao en maak dan het bedrag over.

Hoogte leges: 615 Antilliaanse gulden
Rekeningnummer: 31967908
Ten name van: Toelatingsorganisatie Curaçao
Adres: Prinsenstraat 90, Willemstad
Swiftcode: MCBKCWCU
Omschrijving: je naam en geboortedatum (volledig en conform paspoort)

Let op: zorg ervoor dat je zelf alle kosten voor de internationale transactie zélf betaalt door bij de betaling te kiezen voor ‘De opdrachtgever betaalt alle kosten (OUR)’ aan te vinken. 

Verklaring van Rechtswege Curacao

Stap 3: Verzamel de rest van je documenten voor de Verklaring van Rechtswege

Nu je de eerste twee stappen hebt genomen, is het tijd om de rest van de documentatie in orde te maken. Naast de documenten van de gemeente heb je nodig:

 • Kopie van je Nederlandse paspoort;
 • Werkgeversverklaring van je toekomstige baas, óf een bewijs van voldoende geldelijke middelen*;
 • Bewijs van betaling van de leges. Deze kun je meestal downloaden via internetbankieren;
 • Indien je kinderen meeneemt: een bewijs van inschrijving bij een school op Curaçao;
 • Indien één van de ouders van het kind niet meekomt: kopie paspoort van achterblijvende ouder PLUS een verklaring dat de ouder geen bezwaar heeft dat zijn/haar kind naar Curaçao verhuist OF een uitspraak van de rechtbank.

* Deze kun je aanvragen bij je bank. Het bewijs van voldoende geldelijke middelen moet aantonen dat je minimaal 12 maanden vooruit kunt met het geld dat je op je rekening hebt staan. De norm die Curaçao hiervoor hanteert is 1.500 gulden bruto per maand per volwassene, 250 gulden per kind tot 6 jaar, 350 gulden per kind in de leeftijd van 6 tot 12 jaar, en 500 gulden per kind van 12 jaar en ouder.

Stap 4: Dien de aanvraag voor je Verklaring van Rechtswege in

Wanneer je alle documenten verzameld hebt, kun je de verklaring van Rechtswege op Curaçao online aanvragen. Dit doe je sinds 1 januari 2022 via permit.immigrationcur.org. (Dus niet meer door een e-mail te sturen naar intake@immigrationcur.org ). Maak een account aan, start de aanvraag voor een ‘verklaring’. Vul alle vragen netjes in en upload alle gevraagde documenten. Gescand, in kleur en pdf-formaat.

Let op: per document kun je één pdf uploaden. Wanneer je elke pagina in een aparte pdf hebt, kun je deze via Adobe Acrobat gratis samenvoegen. 

Herhaal dit voor ieder gezinslid
Vertrek je naar Curaçao met het hele gezin? Dan moet je voor ieder gezinslid een aparte VVR aanvragen. Een iemand wordt dan de hoofdaanvrager en daaronder kun je alle andere gezinsleden ‘hangen’, zodat voor de behandelaar duidelijk is dat het gaat om één huishouden.

Stap 5: Haal de stempel voor in je paspoort

Na VVR-aanvraag is het wachten tot deze wordt (goed)gekeurd. Officieel mag de Toelatingsorganisatie hier wel 4 maanden over doen. Maar soms ontvang je het verlossende bericht al binnen enkele weken. Eén ding is zeker: zodra je VVR is toegekend, ontvang je hiervan een e-mail. Print deze mail uit als bewijs, neem kopietjes mee van alle documenten die je tijdens je aanvraag hebt moeten aanleveren, en ga met het hele pakket naar het administratiekantoor aan de Prinsenstraat 90, in Willemstad. Tegenover de McDonald’s in Punda. Hier krijg je de officiële stempel in je paspoort.

Je aanvraag is overigens al genoeg om te mogen werken op het eiland.

VVR aanvragen Curacao
Links in beeld het administratiekantoor aan de Prinsenstraat 90.

Ben je een geboren Curaçaoënaar en wil je terug naar je geboorte-eiland? Dan heb je geen Verklaring van Rechtswege nodig, maar een Niet van Toepassing-Verklaring. Heb je na het aanvragen van je Verklaring van Rechtswege ook een sedula aangevraagd? Dan hoef je de werkvergunning na 5 jaar niet te verlengen. Zonder sedula moet je dit wel doen. 

Vragen, suggesties of opmerkingen? Laat het ons weten in een reactie! 

Dit vind je misschien ook interessant

27 Comments

 1. Bedankt voor de interessante informatie over een verklaring van rechtswege voor Curaçao. Ik wist niet dat dit te vergelijken is met een verblijfsvergunning. Mijn zusje wil volgend jaar graag naar Curaçao om te werken, dus ik zal het artikel naar haar doorsturen.

 2. Beste,

  Ik heb twee vragen:
  1) Ik heb een huis in Curacao die volledig betaald is, is dat niet voldoende middelen om te laten zien dt ik een huis daar gekocht hebt?
  2) Kan in in afwachting op mijn verklaring van rechtswege naar Curacao toe gaan? heeft dat invloed om mijn container die ook onderweg zou zijn?

  • Hi Blanca,
   1) Volgens mij moeten het echt middelen zijn die je kunt benutten om jezelf te voorzien in levensonderhoud. Met stenen heb je nog geen eten op tafel. Maar ik kan het mis hebben.
   2) Je kunt in afwachting van je Verklaring van Rechtswege naar Curaçao toegaan. Elke Nederlander mag hier zonder vergunning 6 maanden verblijven en een bewijs van de aanvraag volstaat om ook al te beginnen met werken.

 3. Ik heb juist begrepen,dat als geboren curacaoenaar je geen NVT verklaring nodig hbt,en dat je dan ook langer dan 6mnd (180dgn)op het eiland mag blyven.hoe zit dat now?

  • Hi Sonny, de NVT-verklaring is bedoeld voor een verblijf van meer permanente aard. Daarmee maak je een langdurig verblijf legaal en wordt het ook mogelijk om legaal te werken op Curaçao. Voor meer inhoudelijke vragen kun je het beste terecht bij de Curaçaose immigratiedienst.

 4. Hi!! Ik heb een vraagje. Ik heb reeds de aanvraag ingediend en de leges betaald. Maarrrrr ik heb dus niet goed gekeken hoe de bankkosten worden betaald en die staan dus op ‘gedeeld’ ipv dat ik de kosten voor mijn rekening neem. De status van mijn aanvraag blijft nu hangen op ‘verstuurd’. Ik heb meerdere malen geprobeerd telefonisch contact op te nemen met de Toelatingsorganisatie, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt. Wat kan ik nu het beste doen? Ik vlieg dit weekend naar Curaçao. Alvast dank!

  • Hi, wat vervelend, zeg! Ik heb daar helaas ook geen antwoord op. Misschien kun je na aankomst op Curaçao meteen even langs de Toelatingsorganisatie gaan met je vraag? Het adres vind je onderin dit blog.

 5. Hoi! Bedankt voor dit heldere artikel. Ik ben nu bezig met de formulieren te verzamelen. Maar loop even vast bij VOG aanvraag. Daarvoor moet ik namelijk een Aanvraag formulier van Dienst Justis bijvoegen. Hoe hebben jullie dat formulier ingevuld?

  • Hi Rox, ik weet niet precies wat je bedoelt met een Aanvraagformulier van Dienst Justis. Wij hebben onze VOG gewoon aangevraagd bij de gemeente. Bij veel gemeentes moet dat nog op locatie, bij sommige kan dat ook al online. Is het je inmiddels gelukt? Wellicht kan een update onder dit artikel anderen in de toekomst ook weer helpen. Enne, veel plezier op Curaçao! Groetjes Elodie

 6. Hi Elodie, ik heb een vraagje, want kom er niet precies uit.
  Wij vertrekken over een aantal weken naar Curaçao, in eerste instantie voor 6 maanden en mogelijk langer.
  We gaan wel aan het werk daar dus vragen een VRW aan, alle documenten zijn binnen en betaald. Echter kan ik nergens terug vinden wat ik voor de kinderen moet regelen aanvragen? (ze zijn 7 en 5 jaar) Ik begrijp dat als we gaan inschrijven in Curaçao, dus als we langer dan 6 maanden blijven dit nodig is, maar wat is nu een vereiste?

  • Hi Caroline, bedankt voor je vraag. Voor zover ik weet kun je de aanvraag van je Verklaring van Rechtswege direct voor het hele gezin doen. Naast jou en je eventuele partner, kun je deze verklaring ook voor je kinderen aanvragen. In principe is het zo dat je je niet uit Nederland hoeft uit te schrijven als je minder dan 8 maanden weg blijft. Maar hoe het zit met leerplicht en toegang tot onderwijs op Curaçao zonder VVR/VRW, dat durf ik niet te zeggen. Heb je andere ouders op het eiland al om hun ervaringen/advies gevraagd? Mocht je het antwoord inmiddels weten, zou je dat dan hieronder willen reageren? Zo kunnen we ook andere ouders in de toekomst wellicht helpen aan een antwoord. Alvast bedankt en veel succes! Groetjes Elodie

 7. Bon dia.

  Super helder.

  Nu ben ik van rechtswege ingezetene op Aruba, in 2017 vanuit Nederland naar Aruba gegaan.
  Nu heb ik moverende redenen om naar Curaçao to komen.
  Gelden deze regels nu ook voor mij?
  Want mijn papieren qua Geboorteakte en scheidings uitreksel zijn ouder dan zes maanden.

  Of moet ik deze hier op Aruba aanvragen?

  Met vriendelijke groeten.

  • Hi Martin, je papieren zul je dan toch opnieuw moeten aanvragen. Je geboorteakte is alleen in Nederland aanwezig, dus ik vrees dat je daarvoor terug moet naar de gemeente waar je geboren bent. Mocht je zelf inmiddels al meer informatie hebben, laat het gerust weten in een nieuwe comment. Wie weet help je zo weer andere Nederlanders die vanaf Aruba naar Curaçao willen verhuizen in de toekomst!

   • goedemorgen. ik woon sinds 2017 op Sint maarten en ga nu naar Curaçao verhuizen. ik ben geboren op Bonaire. Moet ik dezelfde formulieren aanleveren als iemand die uit Nederland hier komt? Of is het voor mij anders omdat ik binnen de “antillen” verhuis en zelf op Bonaire geboren ben? dank vast voor de reactie

    • Hi Vivian, excuus voor mijn late reactie. Heb je inmiddels al ontdekt hoe het precies zit? Wellicht hebben andere ‘eilandkinderen’ er ook iets aan 😉

 8. Oi Elodie,

  Bedankt voor de heldere uiteenzetting.
  Wat gebeurd er als je verklaring is afgewezen, maar je hebt wel al gewerkt?
  Het lijkt erop dat mij dat staat te gebeuren.

  Mvg,
  Cynthia

  • Hi Cynthia, volgens mij kun je formeel gezien nog één keer bezwaar indienen en zul je anders in ieder geval tijdelijk moeten stoppen met werken (als je hier niet illegaal mee wilt doorgaan). Maar hopelijk heb je intussen al een oplossing gevonden. Zou je jouw ervaringen willen delen in een reactie? Wellicht hebben anderen later ook nog wat aan jouw antwoord!

 9. Wij komen 04-03 naar het eiland, nu zijn wij bezig met het invullen van de VVR welk artikel moeten wij aanvinken . Momenteel zijn wij bezig met de bouw van onze woning maar willen ons permanent vestigen op het eiland. Reeds toezegging van een baan maar nog geen contract ondertekend deze geschied bij aankomst.

  • Je kunt je toekomstige werkgever vragen om een werkgeversverklaring voor je in te vullen. Ook een bewijs van voldoende geldelijke middelen kan eventueel volstaan als alternatief voor een contract. Is het inmiddels gelukt? Hoor graag hoe je er een mouw hebt gepast, wellicht hebben anderen ook nog iets aan jouw ervaringen!

 10. Onze zoon wil half oktober/begin november voor 6 mnd naar Curacao. Hij heeft al een baantje en woonruimte. En we willen deze week de vrw gaan aanvragen. Heb ik goed begrepen dat je al wel mag werken en wonen als je de aanvraag hebt ingediend maar nog geen officiële goedkeuring hebt? Want anders kan het nog wel weken of maanden duren tot hij kan gaan…
  En wat is een betrouwbare hulpdienst om ons te al assisteren bij het aanvragen? Ik vond een aantal op Google en ze vragen van 90 tot 400 euro voor een pakket waarbij zij je dus de hele procedure uit handen nemen…Graag hoor ik even hoe en wat. Bedankt vast!

  • Hi Saskia, bedankt voor je berichtje. Ik werk zelf natuurlijk niet bij de overheidsinstantie die hierover gaat, maar in principe is het inderdaad zo dat je gewoon naar Curaçao kunt komen, als je aanvraag nog in behandeling is. Het kan tot wel 4 maanden duren tot je reactie krijgt, dus wie weet zou zijn stage dan allang afgelopen zijn 😉 Er zijn een aantal plekken die je om hulp kunt vragen: voor een stage zijn de meest logische Bo Curaçao en Wereldstage Curaçao. Verder kun je ook eens kijken bij I for All en bij Wonen in de Tropen. Hopelijk zit hier een partij tussen die je kan helpen! Veel succes!

 11. Hi,

  Een vriendin wilt weer terug naar het eiland komen nadat ze hier al langer dan 6 maanden is geweest zonder vvr. Ze is nu bezig met het aanvragen van haar vvr. Mag ze wel weer terug het eiland op als ze kan aantonen dat ze de vvr heeft aangevraagd. Dus mag ze met bewijs van aanvraag het eiland op ondanks dat ze er al te lang is geweest?

  Groet,
  Janine

  • Hi Janine, dat is een erg specifieke situatie inderdaad en ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Ben je inmiddels zelf alweer iets wijzer geworden?

 12. Ik heb mijn aanvraag in februari jl. ingediend en heb nu de toewijzing ontvangen. Heb voor komende week een afspraak om de stempel in ontvangst te nemen. In de toewijzing staat dat ik een VOG mee moet nemen niet ouder dan 3 maanden.

  De VOG die ik bij de aanvraag heb gebruikt is inmiddels ouder dan 3 maanden. Is dit een probleem?
  Want dan moet in naar NL reizen om een nieuwe VOG te verkrijgen (origineel meenemen).

  • Hi Edward, hmmm, dat is gek. Bij mij heeft het bijna de volle 4 maanden geduurd tot mijn VVR werd toegekend en mijn VOG was dus ook net iets ouder dan 3 maanden. Ik zou het even proberen met de documenten die je voor je aanvraag hebt gebruikt en kijken of dat lukt. Lijkt me persoonlijk ook onnodig om voor dat ene document naar Nederland op en neer te vliegen, maar de vraag is natuurlijk vooral hoe de autoriteiten dat zien. Wil je me even laten weten of het is gelukt? Dan kunnen we anderen met die informatie ook weer helpen. Veel succes!

 13. Hii

  Ik wil mijn vvr aanvragen maar loop vast bij de betaling. Er staat dat ik een afspraak moet maken maar dat kan pas over 2 maanden en wil nu al aan het werk.
  Hoe werkt stap 7 met de betaling? Ik hoor het graag 🙂 groetjes valerie

  • Hi Valerie, de betaling is een van de eerste stappen die je kunt nemen. Je hebt je betalingsbewijs namelijk ook nodig om je aanvraag te kunnen voltooien.

   Ik heb het zojuist voor je gecontroleerd en alle informatie die in dit artikel bij Stap 2 genoemd staat, is nog juist.

   Dit staat er op de website van de overheid:
   “De betaling van het verschuldigd bedrag aan leges en retributies dient bij de Maduro & Curiel’s Bank N.V. te geschieden, op rekeningnummer 31967908 van het Ministerie van Financiën t.b.v. de Toelatingsorganisatie Curaçao onder vermelding van uw naam en voornaam volledig conform paspoort.

   Op https://immigrationcur.org/dep/leges-retributies-en-waarborgsom/ is uw betalingsopdracht verkrijgbaar.

   Indien u middels een internationale overboeking het verschuldigd bedrag wilt betalen gaarne gebruik te maken van de volgende bankgegevens: BIC.nr/Swiftnr. MCBKCWCU

   Bij een internationale betaling dient de Toelatingsorganisatie het volledig verschuldigd bedrag te ontvangen. Kosten van de internationale transactie in verband met koersverschillen en administratie kosten komen voor uw eigen rekening.

   U dient het bewijs van de betaling te uploaden en de vereiste informatie in de openstaande velden in te vullen.”

   En de hoogte van de leges en retributies voor de Verklaring van Rechtswege, bedraagt zoals ook in dit artikel staat: NAf 615.00.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *