Wil je op Curaçao wonen en werken, dan heb je een verklaring van rechtswege (VVR) nodig. Dit kun je eigenlijk zien als de werk- en verblijfsvergunning van Curaçao. Hoe je een VVR moet aanvragen, leggen we graag aan je uit. In een overzichtelijk stappenplan, zodat je precies weet wat je moet doen in welke volgorde.

Stap 1: Vraag de nodige papieren aan bij je gemeente in Nederland

Om de Verklaring van Rechtswege aan te vragen, heb je een aantal officiële documenten nodig. Een deel hiervan moet je aanvragen bij de gemeente waar je woont in Nederland. Het kan soms even duren voor je deze uittreksels, zoals een Verklaring Omtrent Gedrag, binnen hebt. Daarom raden we aan dit ruim 6-8 weken voor vertrek naar Curaçao te doen.

Voor de aanvraag van je Verklaring van Rechtswege (VVR) heb je nodig van de gemeente:

 • Geboorteakte van elk gezinslid (maximaal 6 maanden oud);
 • Verklaring Omtrent Gedrag van elk gezinslid boven de 18 jaar (maximaal 3 maanden oud);
 • Indien getrouwd: een kopie van je huwelijksakte (maximaal 6 maanden oud);
 • Indien samenwonend: kopie van de notariële samenlevingsovereenkomst die in Nederland afgesloten moet zijn PLUS per persoon een bewijs van burgerlijke stand;
 • Indien gescheiden: uittreksel scheidingsregister (maximaal 6 maanden oud);

Zodra je de documenten van de gemeente binnen hebt, is het belangrijk dat je deze in goede kwaliteit, in kleur en als pdf scant. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat de Toelatingsorganisatie je verzoek afkeurt. En dat wil je voorkomen, want dan moet je je Verklaring van Rechtswege opnieuw aanvragen én opnieuw betalen.

Stap 2: Betaal de kosten voor je Verklaring van Rechtswege

Voordat je je Verklaring van Rechtswege indient, betaal je alvast de leges. Dit doe je voor elk gezinslid. Het voelt misschien een beetje gek, maar als je de juiste bankgegevens gebruikt komt dit helemaal goed. Controleer de betaalgegevens van de Toelatingsorganisatie nog even op de website van het Curaçaose ministerie van Algemene Zaken en maak dan het bedrag over.

Hoogte leges: 615 Antilliaanse gulden
Rekeningnummer: 31967908
Ten name van: Toelatingsorganisatie
Adres: Prinsenstraat 90, Willemstad
Swiftcode: MCBKCWCU
Omschrijving: je naam en geboortedatum

Verklaring van Rechtswege Curacao

Stap 3: Verzamel de rest van je documenten voor de Verklaring van Rechtswege

Nu je de eerste twee stappen hebt genomen, is het tijd om de rest van de documentatie in orde te maken. Naast de documenten van de gemeente heb je nodig:

 • Kopie van je Nederlandse paspoort;
 • Een ingevuld én ondertekend aanvraagformulier voor de VVR (download de modelformulieren om te zien welk formulier je precies nodig hebt. Dit kun je opmaken uit de inleidende tekst);
 • Werkgeversverklaring van je toekomstige baas, óf een bewijs van voldoende geldelijke middelen*;
 • Bewijs van betaling van de leges. Deze kun je meestal downloaden via internetbankieren;
 • Indien je kinderen meeneemt: een bewijs van inschrijving bij een school op Curaçao;
 • Indien één van de ouders van het kind niet meekomt: kopie paspoort van achterblijvende ouder PLUS een verklaring dat de ouder geen bezwaar heeft dat zijn/haar kind naar Curaçao verhuist OF een uitspraak van de rechtbank.

* Deze kun je aanvragen bij je bank. Het bewijs van voldoende geldelijke middelen moet aantonen dat je minimaal 12 maanden vooruit kunt met het geld dat je op je rekening hebt staan. De norm die Curaçao hiervoor hanteert is 1.500 gulden bruto per maand per volwassene, 250 gulden per kind tot 6 jaar, 350 gulden per kind in de leeftijd van 6 tot 12 jaar, en 500 gulden per kind van 12 jaar en ouder.

Stap 4: Dien de aanvraag voor je Verklaring van Rechtswege in

Wanneer je alle documenten verzameld hebt, kun je de verklaring van Rechtswege op Curaçao online aanvragen. Dit doe je door een e-mail te sturen naar intake@immigrationcur.org, met in het onderwerp de naam en geboortedatum van de aanvrager. Voeg álle documenten – gescand, in kleur en pdf-formaat – toe in de bijlage.

 • Herhaal dit voor ieder gezinslid
  Vertrek je naar Curaçao met het hele gezin? Dan moet je voor ieder gezinslid een aparte VVR aanvragen. Een iemand wordt dan de hoofdaanvrager en moet je in iedere mail noemen, zodat voor de behandelaar duidelijk is dat het gaat om één huishouden.

Stap 5: Haal de stempel voor in je paspoort

Na VVR-aanvraag is het wachten tot deze wordt (goed)gekeurd. Officieel mag de Toelatingsorganisatie hier wel 4 maanden over doen. Maar soms ontvang je het verlossende bericht al binnen enkele weken. Eén ding is zeker: zodra je VVR is toegekend, ontvang je hiervan een mail. Deze print je uit als bewijs en hiermee ga je naar het administratiekantoor aan de Prinsenstraat 90, in Willemstad. Tegenover de McDonald’s in Punda.

Je aanvraag is overigens al genoeg om te mogen werken op het eiland.

VVR aanvragen Curacao
Links in beeld het administratiekantoor aan de Prinsenstraat 90.

Dit vind je misschien ook interessant

Dit artikel heeft nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *