Werk je online en lijkt het je wel wat om voor langere tijd op Curaçao te verblijven? Dat kan! Als digital nomad ben je meer dan welkom op het eiland. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Van het tijdsverschil tot het speciale digital nomad visum op Curaçao. We zetten de belangrijkste dingen voor je op een rij in dit artikel.
1. Tijdsverschil met Curaçao
Werk je remote, maar heb je wel af en toe contact met klanten of collega’s in Nederland? Dan is het goed om te weten dat je op Curaçao te maken hebt met een behoorlijk tijdsverschil. Tijdens de Nederlandse wintertijd is het op Curaçao 5 uur vroeger. Tijdens de zomertijd is het 6 uur vroeger.
Dat betekent dus dat het nog middenin de nacht is op Curaçao als de werkdag in Nederland al begint. Maak daarom duidelijke afspraken over je beschikbaarheid en zet je telefoon ’s nachts voor de zekerheid op stil. Zo weet je zeker dat niemand je ongevraagd wakker maakt.
2. Appartement huren
Een appartement huren op Curaçao is voor de lange termijn veel voordeliger dan een verblijf boeken in een hotel of resort. Neem om te beginnen eens een kijkje op AirBnb. Kies je daar voor een verblijf van langer dan 28 dagen? Dan krijg je soms wel 50% korting op de totale kosten. Ook handig: doe een oproep in een van de actieve Facebookgroepen als ‘Vakantiegids Curacao’ of ‘DurftevragenCuracao’ en de mogelijkheden vliegen je om de oren.
Fijne locaties om als digital nomad te zitten zijn bijvoorbeeld Blue Bay, Jan Thiel en Pietermaai District. Maar ook op Jan Sofat en Coral Estate zijn de voorzieningen erg goed.
3. Maximale verblijfsduur
Als Nederlander op Curaçao mag je op basis van je toeristenvisum 6 maanden op het eiland verblijven, zonder dat je een speciale vergunning nodig hebt. Dankzij het programma @Home in Curaçao kun je die periode nu verlengen tot 12 maanden. Ten opzichte van de gebruikelijke woon- en werkvergunning heeft dit als voordeel dat je geen inkomstenbelasting moet afdragen bij de lokale overheid. De aanvraag voor ‘convenient work and living’ bedraagt 250 euro.
Let op: als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet je je uitschrijven uit het Nederlandse bevolkingsregister. Je hoeft dan ook geen belasting meer te betalen in Nederland. En dat klinkt misschien fijn, maar het heeft ook verregaande gevolgen voor je verzekeringen én de sociale stelsels. Zo kun je vaak geen beroep meer doen op je verzekeringen en op regelingen als de WW-uitkering en AOW. Maak dus van tevoren een goede afweging.
4. Vervoer op Curaçao
Verblijf je als digital nomad op Curaçao? Dan kun je het beste een auto huren voor de gehele periode dat je er bent. Zo ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Het eiland is in totaal 60 kilometer breed. En vanuit Jan Thiel naar Westpunt, waar je de mooiste baaien en natuurparken vindt, is het wel een uur rijden. Wil je Curaçao echt ontdekken, dan kun je eigenlijk niet zonder auto.
Dat komt ook omdat het openbaar vervoer wat minder punctueel is dan je wellicht gewend bent vanuit Nederland. Fietsen is eigenlijk geen optie, omdat de wegen daar niet op zijn gemaakt. En ook scooter rijden is in onze ervaring niet zo veilig op Curaçao. Met name omdat de weg al na de minste regenbui zo glad is als een ijsbaan. Maar ook omdat je dan toch wat kwetsbaarder bent.
5. Fijne plekken om te werken
En last but not least, zijn er een heleboel hele fijne plekjes om te werken op Curaçao. Zo kun je bijvoorbeeld bij Boosty Curacao terecht voor een lekker broodje, goede koffie, stabiele wifi en airconditioning. Maar net zo goed voor de twee locaties van Starbucks in het Rif Fort en Renaissance Hotel. Verkies je een degelijk bureau voor een koffietent? Dan kun je ook een flexibele werkplek huren bij onder andere CoWorld en Workspot Curacao.
Liever werken op een tropische locatie aan zee? Dan kun je met je laptop op de Mambo Beach Boulevard gaan zitten. Bij Mood Beach, Madero Ocean Club, Chill Beach Bar & Grill of Hemingway. Ook Jan Thiel Beach is het internet goed genoeg om te werken. Bijvoorbeeld bij Zanzibar en Koko’s. Het voordeel van deze plekken is dat je direct een frisse duik kunt nemen als je klaar bent. Én er is een generator voor het geval de stroom op het eiland uitvalt.
Heb je nog vragen over je verblijf als digital nomad op Curaçao? Stel ze gerust in de comments en we proberen de antwoorden voor je te achterhalen!
5 Comments
Interessant om te lezen. Hoe staat het met digitale nomaden van andere landen die hier wonen onder gezinshereniging? Komen ze ook in aanmerking voor “convenient work and living?” Gelden die normen ook voor hun of is het anders?
Bon dia Serginho, ik geloof dat ik je vraag niet helemaal goed begrijp. Wat bedoel je met ‘onder gezinshereniging’? Voor digital nomads op Curaçao van buiten het Nederlands Koninkrijk geldt in principe dat zij in plaats van 3 maanden 12 maanden kunnen blijven, mits hun verzoek wordt goedgekeurd door de regering. Via de website waar we naar hebben gelinkt, kun je meer informatie vinden over de voorwaarden.
Geachte,
Ik heb vraag betreft wet en regelgeving op Curaçao .
Als forex trader in Nederland hoef je geen kamer van koophandel inschrijving te hebben en geef je de inkomsten uit Trading op in box 3 waar je dan belasting betaald . Je lever geen diensten en geen inkomsten uit arbeid.
Mijn vraag: Hoe is dit geregeld in Curaçao ? Is dit de zelfde constructie als in Nederland ?
Hi Jos, je vraag gaat inhoudelijk net iets te ver voor ons. Dit kun je denk ik beter navragen bij de KvK of Belastingdienst op Curaçao.
Beste,
Wij zitten voor 6 weken in een prachtig vakantiehuis in Bisento. Werken in combinatie met vakantie met het gezin. Nu is alleen het internet zeker in combinatie niet sterk genoeg voor ons om tegelijk digitaal te werken. Is er in mijn directe omgeving een mobiele werkplek beschikbaar? Ik hoor het graag
Groet Tobias