Als Nederlander mag 6 maanden op het eiland verblijven zonder dat je daar een visum voor hoeft aan te vragen. Voor een gewone vakantie naar Curaçao heb je dus geen visum nodig. Het enige dat je moet doen om door de douane te komen, is het invullen van een online ED-kaart. 

Wat is een ED-kaart?

ED staat voor Embarkation-Disembarkation. De ED-kaart is dus een immigratiekaart. Het invullen van deze kaart is verplicht voor iedere bezoeker die niet langer dan 30 opeenvolgende dagen en niet meer dan 180 dagen per jaar op Curaçao verblijft. Woon je op Curaçao? Dan heb je geen ED-kaart nodig en is je lokale identiteitsbewijs voldoende om op Curaçao door de douane te komen.

Voorheen werd de ED-kaart uitgedeeld in het vliegtuig en kon je deze onderweg invullen. Sinds 1 oktober 2019 is dit papieren formulier vervangen door een online versie. Dit wordt naast de ED-kaart ook wel eens de DI-card genoemd. Dat staat voor Digital Immigration Card, maar we bedoelen er dus in principe hetzelfde mee.

ED-kaart regelen voor vertrek

Door de ED-kaart voor vertrek online in te vullen, kun je eenmaal op het vliegveld van Curaçao sneller door de douane. Je kunt dan namelijk gebruikmaken van de e-gates en hoeft niet persoonlijk langs de douanier. Heb je de kaart niet ingevuld? Geen zorgen. Dan krijg je op Curacao International Airport – in de volksmond ook wel: Hato – alsnog de mogelijkheid om deze in te vullen. Maar dan zul je wel wat langer bezig zijn.

Invullen van DI-kaart Curaçao

Om de DI-kaart online in te vullen ga je naar de officiële website van DI Curacao. De website opent in het Engels, maar rechtsboven het witte blok zie je de taal en een wereldbol. Wanneer je daarop klikt, kun je de taal aanpassen naar bijvoorbeeld Nederlands.

Als je vaker naar Curaçao bent geweest en online een DI-kaart hebt ingevuld dan kan je deze bijwerken. Ga je voor het eerst naar Curaçao? Dan moet je de kaart volledig invullen. Gegevens die worden gevraagd zijn onder andere:

  • Vluchtnummer
  • Reisdatum
  • Verblijf
  • Reden van bezoek
  • Persoonlijke gegevens (paspoortnummer, naam, adres, telefoonnummer, etc.)

Zorg ervoor dat je de DI-kaart uiterlijk 24 uur voor vertrek invult. Anders kan het zijn dat je gegevens bij aankomst op Curaçao nog niet verwerkt zijn in het systeem. Na het opslaan van het formulier ontvang je een bevestiging per mail met een PDF-document met de ingevulde gegevens. Tip: print dit document uit en neem het voor de zekerheid mee. Zo kun je altijd aantonen dat je de DI-kaart hebt ingevuld.

Heb je ook de rest voor je vakantie al geregeld?

Dit vind je misschien ook interessant

2 Comments

  1. Bedankt voor het delen van deze documenten die ik in moet vullen voor een visum. Ik was namelijk benieuwd welke checks er worden doorgevoerd. Ik ga de DI-kaart vast downloaden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *