Je staat te trappelen om met vakantie te gaan en overweegt – natuurlijk – het paradijselijke Curaçao. Dan vraag je je wellicht af: welk reisadvies is er nu van kracht? Hoe ziet een vlucht naar Curaçao in coronatijd eruit? En welke regels gelden er lokaal? We geven je inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen als het gaat om corona op Curaçao.

Curaçao corona reisadvies

Sinds 15 mei 2021 is code geel van kracht voor reizen naar Curaçao. Dat betekent ‘reizen is mogelijk, maar let op: er zijn risico’s’. Die risico’s hebben alles te maken met het coronavirus, waar reizigers over heel de wereld rekening mee moeten houden. Vanaf 8 augustus is het verplicht om een coronabewijs te kunnen tonen wanneer je van Curaçao terugreist naar Nederland. Dit kan zijn: een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve PCR-test. Een afspraak voor je test op Curaçao kun je maken bij het ADC.

Laatste update: 24 november 2021. (Controleer hier of het reisadvies nog steeds geldt)

Reisrestricties Curaçao

De lokale overheid op Curaçao heeft een aantal reisrestricties ingesteld om een verdere verspreiding van het coronavirus op het eiland zoveel mogelijk in te dammen.

Reizigers vanuit Nederland moeten:

 • de Curacao Immigration Card invullen, zodra hun vluchtnummer, reisdatum en verblijfsplaats op het eiland bekend is;
 • binnen 48 uur voor vertrek de Public Health Passenger Locator Card invullen;
 • binnen 48 uur voor vertrek een PCR-test afnemen en het negatieve testresultaat digitaal of op papier meenemen op reis (voor reizigers ouder dan 12 jaar*) ;
 • verplicht een reisverzekering afsluiten en/of in het bezit zijn van een zorgverzekering die medische kosten in het buitenland dekt**.
 • op de 3e dag van het verblijf op Curaçao een antigeentest laten afnemen. De afspraak hiervoor maak je uiterlijk 48 uur voor vertrek, tijdens het invullen van je Passenger Location Card.

* Een PCR-test is wél verplicht voor kinderen jonger dan 12 jaar, als zij vliegen zonder een ouder, verzorgende of vluchtbegeleider met een geldig testbewijs.

** De basiszorgverzekering  dekt spoedzorg in het buitenland in veel gevallen tot de hoogte van de kosten voor dezelfde zorg in Nederland. Het loont om dit even na te gaan, want een bevestiging hiervan uit je polisblad is al voldoende om het eiland op te mogen.

Laatste update: 24 november 2021. (Controleer hier of de maatregelen nog steeds van kracht zijn

Corona regels Curaçao

Dit zijn de belangrijkste corona maatregelen, waar je je ook als toerist op Curaçao aan moet houden.

 • Er geldt een avondklok van 03.00 tot 04.30 uur. 
 • Op feestjes met minder dan 100 personen heb je geen vaccinatiebewijs meer nodig.
 • Op vertoon van je QR-code mag je sinds 19 oktober weer naar feestjes met meer dan 100 mensen. Hierbij kun je de Nederlandse CoronaCheckApp gebruiken of de Curaçaose Health App. 
 • Restaurants, cafés en andere horecagelegenheden zijn open tot 00.00 uur en registratie is hier niet meer verplicht.
 • Mondkapjes in openbare ruimtes, zoals de supermarkt, bakker of apotheek, zijn verplicht.
 • Verder geldt nog steeds het advies om te hoesten en niezen in je elleboog, 2 meter afstand van anderen te bewaren en samenscholing met meer dan 25 mensen zoveel mogelijk te voorkomen.

Je kunt dus vrijwel alles doen wat je tijdens je vakantie zou willen doen. Van stranden bezoeken tot roadtrips maken en heerlijk uiteten.

Laatste update: 24 november 2021. (Controleer hier of de maatregelen nog steeds van kracht zijn

Van Nederland naar Curaçao: corona test

Zoals eerder aangegeven stelt Curaçao een negatieve PCR-test als voorwaarde om het eiland op te mogen. Bij een PCR-test wordt er met een wattenstaafje keel- en neusslijm afgenomen om te bekijken of er genetisch materiaal van het coronavirus in een van je holtes aanwezig is.

Waar PCR-test afnemen voor reis Curaçao?
Iedereen vanaf 12 jaar moet binnen 48 uur voor vertrek zo’n test doen. Dit kan niet bij de GGD, maar enkel bij commerciële instanties die gevalideerd zijn door het RIVM én een verklaring van de uitslag afgeven. TUI werkt hiervoor bijvoorbeeld samen met HealthCheckCenter en Spoedtest.nl en KLM heeft zijn eigen Health Services-afdeling.

Kosten PCR-test inclusief reiscertificaat
Goed om te weten is dat er kosten aan een PCR-test verbonden zijn. Zo kost een test bij KLM Health Services €89,95 euro inclusief verklaring. Bij Spoedtest.nl kost een PCR-test €89 en bij het HealthCheckCenter €95 per persoon. Ga je met een groep op reis en kun je de test tegelijkertijd afnemen? Dan geldt een voordeeltarief van €75 per persoon.

Korting PCR-test bij TUI
Vanaf 1 april 2021 biedt TUI korting aan op een PCR-test. Bij HealthCheckCenter betaal je €39,50 voor een test bij een pakketreis en €47,50 voor een test bij een los vliegticket. Voor een groepstest van 2-5 personen geldt een gereduceerd tarief van €39,50. Bij Spoedtest.nl kost een PCR-test €39 euro bij een pakketreis of  €49 bij een los vliegticket. Meer informatie hierover vind je op de website van TUI. Een afspraak maken voor een test met een gereduceerd tarief, doe je via Mijn Tui.

Vlucht naar Curaçao tijdens corona

Bij zowel TUI als KLM geldt dat je een mondkapje moet dragen aan boord. Het mondkapje moet bestaan uit minimaal 2 lagen strak geweven stof, zoals katoen of linnen. Zelfgemaakte mondkapjes zijn niet toegestaan. Daarnaast moet het je mond, neus en kin volledig bedekken. Je mag het mondkapje alleen afzetten tijdens het eten en drinken. Ook dien je het mondkapje elke 4 uur te vervangen voor een nieuwe.

Hoewel de service aan boord anders kan zijn dan je gewend bent, krijg je nog wel gewoon te eten en drinken. Op een vlucht naar Curaçao krijg je een warme maaltijd met dessert, tussendoor een snack en vlak voor landing nog een ontbijt. Verder is het bij TUI de bedoeling dat je handbagage zoveel mogelijk meegaat in het ruim. Aan boord mag je alleen een tas mee, die onder de stoel van degene voor je past. Zo probeert de luchtvaartmaatschappij het aantal contactmomenten tussen de passagiers te beperken.

Curacao corona update: besmettingen

Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is de afgelopen weken sterk gedaald. De maatregelen lijken dus te werken.

Op hun Facebookpagina deelt de lokale overheid dagelijks een nieuwe kaart met de feiten en cijfers over het coronavirus op Curaçao. ‘Kasonan positivo’ betekent positieve testuitslagen. ‘Kasonan rekuperá’ betekent genezen gevallen. ‘Resultadonan di tèst’ staat voor het aantal geteste personen van die dag. ‘Aktualmente hospitalisá’ staat voor het aantal mensen dat op dit moment in het ziekenhuis ligt door corona. ‘Kasonan aktivo’ betekent het aantal actieve besmettingen. En ‘Persona fayasé total’ staat voor de overledenen.

Heb je nog vragen over corona en Curaçao? Laat het ons weten in een reactie en we proberen er zo snel mogelijk op terug te komen. Deel ook vooral jouw ervaringen op het eiland in deze tijd, zodat andere reizigers zich kunnen inlezen. Zo helpen we elkaar een beetje!

Dit vind je misschien ook interessant

Dit artikel heeft nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *