Wat gebeurt er met je zorgverzekering als je naar Curaçao verhuist? Hoe vraag je de basisziektekostenverzekering van de SVB aan? En kun je deze nog aanvullen met een particuliere ziektekostenverzekering? In dit artikel vertellen we je graag meer over de mogelijkheden voor een goede zorgverzekering op Curaçao. 

Nederlandse zorgverzekering op Curaçao vervalt

Als je als Nederlander verdeeld over 1  jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet je je verplicht uitschrijven als ingezetene van Nederland. Dit heeft als direct gevolg dat je geen beroep meer kunt doen op je zorgverzekering. Een polisvoorwaarde is namelijk dat je inwoner bent van Nederland. Anders kun je geen claims indienen en heb je geen recht op de vergoedingen. Ook al betaal je netjes je premies. Verblijf je dus langer dan 8 maanden op het eiland, dan is het niet mogelijk om je Nederlandse zorgverzekering aan te houden. 

Collectieve basiszorgverzekering Curaçao

Gelukkig heeft Curaçao een collectieve zorgverzekering. Die is in principe bedoeld voor álle ingezetenen van het eiland. Als je gaat emigreren, dan kun je een basisziektekostenverzekering aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Voorwaarde is wel dat je bent ingeschreven bij de burgerlijke stand en dit kunt bewijzen met ofwel een sédula, ofwel een uittreksel uit de basisadministratie. Die kun je na een succesvolle VVR-aanvraag verkrijgen bij gemeentehuis Kranshi. De premies die je moet betalen voor de collectieve zorgverzekering, worden meestal automatisch afgetrokken van je salaris.

ziekenhuis curacao zorgverzekering
Een bezoek aan het ziekenhuis van Curaçao valt binnen de basiszorgverzekering. © Curacao Medical Center

Wat is er gedekt?

Onder de basisverzekering ziektekosten op Curaçao vallen zorgkosten als een bezoek aan een huisarts, een medisch specialist en het ziekenhuis. Daarnaast valt eerstelijns psychologische zorg binnen de collectieve ziektekostenverzekering. Net als paramedische zorg, waarbij je moet denken aan fysiotherapie, logopedie of podotherapie. Ook medicijnen op recept en anticonceptie vallen vrijwel volledig onder de basiszorgverzekering op Curaçao. Net als de kosten voor verloskundige zorg en kraamzorg.

De tandarts is alleen vergoed voor verzekerden jonger dan 18 jaar. Ouderen komen hiervoor alleen in aanmerking, wanneer zij minder dan 12.000 Antilliaanse gulden (ongeveer 6.000 euro) per jaar verdienen. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor de kosten van een bril op sterkte. De precieze voorwaarden voor de basisverzekering ziektekosten op Curaçao kun je terugvinden op de website van SVB.

En wat niet?

Goed om te weten is dat je voor vrijwel alle zorg een doorverwijzing nodig hebt. Van je huisarts, of een specialist. Dat geldt ook voor behandelingen in het buitenland. Die worden alleen gedekt door je zorgverzekering op Curaçao als een behandeling op het eiland niet mogelijk is. In dat geval word je doorverwezen naar een ander ziekenhuis – vaak in Colombia of Nederland. Je bent op vakantie in het buitenland dus niet gedekt en kunt bijvoorbeeld niet zelf beslissen dat je een bepaalde operatie liever in Nederland ondergaat. 

Particuliere ziektekostenverzekering op Curaçao

Wil je zelf kunnen kiezen in welke kamer je ligt in het ziekenhuis, of bepalen wanneer en waar je wordt behandeld? Dan doe je er goed aan om een particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten. Dat kun je doen bij een lokale verzekeraar op Curaçao, zoals Ennia of Seguros Brouwer. Maar Nederlanders kiezen ook vaak voor een particuliere zorgverzekering bij OOM Verzekeringen. Ook als je op vakantie gaat is het slim om een aanvullende reisverzekering af te sluiten. Zodat je voor ongevallen op reis en bijvoorbeeld repatriëring verzekerd bent. 

Verzekering bij SVB aanvragen

Wil je een basiszorgverzekering aanvragen bij de SVB? Dan heb je de volgende documenten nodig:
– Een Verklaring van Rechtswege;
– Een sédula of een uittreksel uit de basisadministratie waarop je ID nummer staat; 
-Een geldig paspoort. 

Je hoeft geen afspraak te maken. Tussen 7.30 en 16.00 uur kun je gewoon binnen lopen bij het kantoor van de Sociale Verzekeringsbank. Aan de Pater Euwensweg 9 in Willemstad. Je krijgt een nummertje en kunt gaan zitten. Het maken van je sociale verzekeringspas is zo gepiept. Denk er wel aan dat je met een webcam op de foto wordt gezet en deze pasfoto op het pasje komt te staan. Daar moet je nog wel een paar jaar tegenaan kijken en wellicht vind je het daarom fijn om je haar netjes te doen en een make-upje te dragen. 

Overbruggingsperiode zorgverzekering Curaçao

Let erop dat het toekennen  van je Verklaring van Rechtswege wel 4 maanden kan duren. Dit document is vereist om je sédula aan te kunnen vragen. En om je sédula aan te vragen heb je weer een bewijs nodig van je uitschrijving in Nederland. Zodra je bent uitgeschreven zijn je verzekeringen in Nederland niet meer geldig. Je zorgverzekering niet, maar vaak ook je reisverzekering niet.

Dat betekent dus dat je een aantal weken tussen wal en schip valt. OM deze te overbruggen, kun je het beste een particuliere zorgverzekering bij OOM Verzekeringen aanvragen. De ‘Tijdelijk in het buitenland’-verzekering kun je weer opzeggen, zodra je ziektekostenverzekering op Curaçao ingaat. 

Zorgverzekering stage op Curaçao

Voor een stage op Curaçao van minder dan 8 maanden kun je jouw ziektekostenverzekering in Nederland gewoon aanhouden. Maar niet iedere zorgverzekering dekt medische zorg in het buitenland. Ga daarom even na bij je zorgverzekeraar of je voldoende verzekerd bent. Is dat niet zo? Breid je basisverzekering dan uit met een langdurige reisverzekering. Zo zijn eventuele medische kosten tijdens je stage op Curaçao ook gedekt. Meer tips vind je in de Checklist stage op Curaçao

Heb je nog vragen? Laat het ons weten in een reactie! Wie weet kunnen we je helpen. 

Dit vind je misschien ook interessant

2 Comments

  1. Hi Elodie, Dank voor je artikel en uitgebreide uitleg! Ik had nog even een vraagje wat betreft mijn zorgverzekering, ik vertrek 1 maart 2023 voor een half jaar naar Curaçao en mijn zorgverzekeraar geeft aan dat ik niet verzekerd bij hun kan blijven. Nu vroeg ik mij af, kan ik met een VVR ook in aanmerking komen voor een verzekering via SVB? Of komen alleen inwoners die dus ook echt op Curaçao zijn ingeschreven daarvoor in aanmerking en moet ik dan zelf een particuliere verzekering afsluiten? Ik hoor graag!

    • Hi Laila, ik heb het even voor je opgezocht op de website van Rijksoverheid. Als je langer dan 3 maanden vanuit het buitenland werkt, kun je inderdaad je Nederlandse zorgverzekering niet aanhouden. Zie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/zorgverzekering-buitenland/wonen-werken

      Met een VVR kun je niet in aanmerking komen bij de SVB. Dat is echt alleen voor inwoners van Curaçao, die ook echt in het basisregister opgenomen zijn.

      Er zijn wel een aantal lokale verzekeraars die privéverzekeringen aanbieden voor zorg (zoals Ennia) en je kunt ook gebruikmaken van bijvoorbeeld een instelling als OOM, die zijn gespecialiseerd in verzekeringen voor mensen die tijdelijk in het buitenland wonen.

      Veel succes met uitzoeken!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *