Zeilen op Curaçao is een topactiviteit voor watersporters. Het eiland heeft een betrouwbare en constante wind. In combinatie met het vrij vlakke water, maakt dat van Curaçao de ideale plek om te zeilen. Wil jij zeilen, of leren zeilen en ben je op zoek naar een zeilschool op Curaçao? Lees dan gauw verder.

Wij vroegen Lotte (25) naar de mogelijkheden om te zeilen op Curaçao, wat het zo leuk maakt en wat jij kunt doen om zelf ook zeilles op Curaçao te kunnen geven.

Waar kun je het beste zeilen op Curaçao?

“Dit hangt een beetje van je ervaring af. Op het Spaanse Water kun je goed en veilig varen, omdat het iets beschut is en niet aan de open zee ligt. Ook is er voldoende sociale controle en genoeg te zien. Net voorbij Santa Barbara vaar je de lagune uit en kom je op de Caribische Zee. Daar is de golfslag vaak flink aanwezig. Let er dus op dat je dit alleen doet als je vaardig genoeg bent en zeker weet dat je veilig terug kunt komen.

Daarnaast is Klein Curaçao een hele mooie plek om te zeilen. Dit is een onbewoond eiland vlak bij Curaçao. Je kunt er zelfstandig naartoe varen, als je een ervaren zeiler bent. Maar als je dat niet ziet zitten, kun je ook meevaren met bekende aanbieders of particulieren. Een tripje naar Klein Curaçao zou ik sowieso iedereen aanraden om te doen. Ga mee aan boord van een zeilboot en vaar naar het zonovergoten eiland om te snorkelen, vissen te voeren en eens te ervaren hoe het is om achter het roer te staan.”

Kun je op Curaçao leren zeilen?

“Ja, zeker. Voor kinderen is zeilles op Curaçao zoals hockey of voetbal in Nederland is. Zelf heb ik op Curaçao zeilles gegeven bij zeilschool YSCO, bij Asiento aan het Spaanse Water. Kinderen kunnen zich inschrijven of een proefles aanvragen om eens een lesje aan te sluiten. Let wel: er bestaat geen CWO-certificering op Curaçao. De maatstaf kan dus anders zijn dan je wellicht gewend bent.”

Zeilen op Curacao

Hoe lang duurt het voordat je het kan?

“Hoe lang het duurt om  te leren zeilen, is van heel veel factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van je type boot, het type diploma waar je eventueel voor gaat en hoe vaak je het doet. Sommigen hebben er aanleg voor en pakken het heel snel op, doen het op gevoel. Anderen zijn wat meer gebaat bij de natuurkundige uitleg van hoe de wind in je zeil valt. Dit is dus erg persoonlijk. Maar in het zeilen ben je, naar mijn mening, nooit uitgeleerd.”

Wat maakt zeilen op Curaçao zo leuk?

“De weersomstandigheden en de watertemperatuur zijn perfect. Meestal is het zonnig én waait het goed. Krijg je het warm? Dan heb je ieder moment de mogelijkheid om even af te koelen in het heldere blauwe water. Je bent zo dicht bij de natuur en hebt vanaf het water een heel ander perspectief op het eiland.

Een van mijn cursisten zag eens een schildpad onder haar boot doorzwemmen. Dat gebeurt je ergens anders niet zo snel. Ook de kans dat je dolfijnen tegenkomt tijdens het zeilen op Curaçao is aanwezig. Het zijn hele speelse dieren en ze vinden het leuk om voor de boeg van je boot te varen. Maar je moet wel een beetje mazzel hebben.”

Is het weer op Curaçao altijd geschikt om te zeilen?

“Tussen juni en november is het orkaanseizoen in het Caribisch gebied. Dat betekent dat het op Curaçao iets minder hard kan waaien. Maar meestal betekent ‘minder waaien’ nog steeds dat het windkracht 3 is. Alleen als er ergens in het Caribisch gebied een orkaan actief is, wordt alle wind daarheen ‘gezogen’ en wordt het windstil op Curaçao. Tussen november en juli is het regenseizoen, waarin het vaak dus weer harder waait. In dit seizoen regent het wat vaker, maar door de harde wind (5Bft) ben je snel weer droog en gelukkig duren de buien niet lang!”

Lees meer over het weer op Curaçao.

Zeilen op Curacao

Over Lotte

“Ik zeil al sinds ik 9 ben. Ik nam zeillessen in de buurt en ging mee op zeilkamp. Op mijn zestiende werd ik daar langzaamaan iets te oud voor, dus besloot ik een instructeursopleiding te doen. Tijdens een koude herfstvakantie waren we van 9 tot 5 op het water te vinden, en hadden we ’s avonds les over didactische en pedagogische aspecten: van EHBO tot lesmodellen. Daarna heb ik groot deel van mijn zomervakanties als instructeur bij zeilschool de Stipe in Balk gespendeerd.

Na het behalen van mijn hbo-diploma wilde ik niet direct beginnen aan het ‘werkende leven’. Ik was daar op mijn 21ste nog niet aan toe. Mijn moeder vertelde dat ze iemand kende wiens dochter op Curaçao zeilles had gegeven, en dat dat ook wel wat voor mij zou zijn. Ik heb met haar contact gezocht en gevraagd hoe zij het heeft ervaren. Hierna was ik overtuigd en mega-enthousiast. Zij heeft mij voorgedragen aan het bestuur van de zeilschool. De zeilschool zocht contact met mij op en daarna had ik twee keer een gesprek via Skype. Dit was een kennismaking met twee bestuursleden om te kijken of het aan weerszijden klikte. Ook bespraken we welke ervaring ik had, wat de verwachtingen waren en wat mij motiveerde om naar Curaçao te gaan.”

Dit vind je misschien ook interessant

Dit artikel heeft nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *