Curaçao staat bekend als een paradijs voor Nederlandse stagiairs. Maar hoe is het om stage te lopen op het eiland in tijden van corona? We vroegen het Kees (21) en Zacheyre (19), studenten middenkader engineering niveau 4 en technical engineering werktuigbouwkunde. ‘Het is heerlijk hier op Curaçao, ik voel me op geen enkel moment beperkt in wat ik wel of niet mag doen’, zeggen zij.  

Hoe kwamen jullie op het idee om stage te lopen op Curaçao? 

Zacheyre: ‘Ik wilde graag iets anders doen dan de meeste studenten en vind het goed om uit mijn comfortzone te stappen. Dus al sinds het 3e leerjaar had ik het geniale plan om in het buitenland stage te gaan lopen.’

Kees: ‘Ook ik wilde mijn eindstage heel graag in het buitenland doen. En in de periode dat ik aan het voorbereiden was, gold voor Curaçao als een van de weinige landen code geel. Dat maakte het een van de weinige opties en ik ben ook niet verder gaan kijken. Een half jaar op een tropisch eiland wonen, waar de meeste mensen Nederlands spreken leek mij een mooi vooruitzicht.’ 

stage curacao corona
De regels veranderen continu. In hoeverre hadden jullie zekerheid dat jullie stage op Curaçao door kon gaan?

Kees: ‘Ik ben vrij laat begonnen met voorbereiden, waardoor ik mijn paspoort en geboorteakte pas drie dagen voor vertrek binnen kreeg. (Deze documenten heb je nodig voor de reis en VVR-aanvraag, red.) Maar wat vooral voor onzekerheid zorgde, was de coronatest die je verplicht 72 uur van tevoren gedaan moet hebben. Ik was niet verkouden, maar omdat er ook mensen zonder symptomen positief waren getest, was ik er wel een beetje gestrest over.’

Zacheyre: ‘De maatregelen vanuit Nederland maakten het ook spannend. Ik durfde 1,5 week van tevoren pas mijn vliegtickets te boeken.’

Kees: ‘Ja, ik was behoorlijk opgelucht toen Rutte tijdens de corona persconferentie in november aankondigde dat Curaçao op geel zou blijven staan.’

Kort na jullie aankomst werden de maatregelen op Curaçao strenger en ondertussen staat Curaçao toch op code oranje. Hoe ervaren jullie dat?

Kees: ‘Ik merkte vrij weinig van de strenge maatregelen, omdat de dingen die ik hier in mijn vrije tijd doe allemaal prima nog kon doen. De avondklok voelde voor veel mensen als een beperking, maar meestal ben ik voor negen uur allang thuis.’

Zacheyre: ‘Nee, precies. Grote feesten stonden sowieso al niet op de planning. Dat was zelfs al uitgesloten toen ik nog in Nederland was.’

Kees: ‘Ik ben ook niet echt een feestbeest. Toch vind ik het jammer dat feestjes niet mogen. Die had ik graag meegemaakt op Curaçao. Maar misschien kan dat nog in de toekomst.’

Zacheyre: ‘Je hoort wel eens dat wat feesten aan de gang zijn. Maar dat vind ik zelf te egoïstisch en onverantwoord. Ik doe gelukkig ook leuke sociale contacten op in het appartement waar ik verblijf en bij mijn stageplaats.’

stage curacao strand
'We gaan elk weekend naar het strand', aldus Kees. Dit is een foto van de Kleine Knip.
Fijn, zeg! Waar lopen jullie nu stage dan?

Kees: ‘We lopen allebei stage bij GreenPhenix Curaçao, een geweldig bedrijf waar ze oplossingen zoeken voor het plastic afval probleem in het Caribisch gebied en zo uiteindelijk ook voor de rest van de wereld.’

Zacheyre: ‘Dat doen ze onder andere door van het afval duurzame producten te maken.’ 

Dat klinkt als een mooie uitdaging. En wat doen jullie in jullie vrije tijd?

Zacheyre: ‘Naast mijn stage, houd ik me hier vooral bezig met naar het strand gaan. Ik vind het heerlijk om mijn vrije tijd te besteden op de rustige stranden. Kokomo Beach heeft tot nu toe de beste indruk achter gelaten op mij.’

Kees: ‘De stoelen zijn daar heel goedkoop en het is veel minder toeristisch dan bijvoorbeeld bij Mambo Beach. In Nederland ging ik nooit naar het strand, nu elk weekend. Het is gaaf dat er zoveel verschillende stranden op Curaçao zijn.

Verder doen we eens in de week mee aan een beach clean-up. Dan gaan we met een paar mensen naar een plek waar veel plastic aanspoelt en ruimen we het op. De eerste keer dat ik die bende zag, was ik echt onder de indruk.’

Zacheyre: ‘Ik vind het fijn dat ik hiermee mijn hoofd even leeg kan maken en tegelijkertijd ook nog een groot probleem aanpak. Alle kleine beetjes helpen en je moet ergens beginnen. Hopelijk inspireert het anderen weer om hetzelfde te doen.’

Kees: ‘O, en ik heb mijn mountainbike meegenomen vanuit Nederland. Rijden in het verkeer is hier gevaarlijker dan in Nederland, omdat er nergens fietspaden zijn. Maar als je eenmaal op de wat rustigere wegen komt, is het echt genieten. Overal zijn mooie plekjes te vinden. Gisteren heb ik zelfs nog een rit van 115 kilometer gemaakt.’

mountainbiken op curacao
Ondertussen zijn de regels op Curaçao weer soepeler dan in Nederland. Hoe ervaren jullie dat?

Kees: ‘Ik vind het vervelend dat het in Nederland zo slecht gaat, maar ben blij dat ik hier zit. Er is geen moment dat ik mij echt beperkt voel. En dat was bij een stage in Nederland wel zo geweest.’

Zacheyre: ‘Het is heerlijk hier op Curaçao. Wat er nu in Nederland gaande is, daar heb ik echt geen woorden voor. Ik hoop maar dat deze situatie zo snel mogelijk opgelost wordt.’

Zouden jullie een stage op Curaçao in coronatijd aanraden?

Zacheyre: ‘Als het kan, moet je het écht doen. Je doet zo veel ervaring op, leert een heel andere cultuur kennen en hebt in je vrije tijd veel mogelijkheden om je hier te vermaken. Stagelopen op Curaçao is door corona misschien wel een extra goed goed idee. De wereld zal niet altijd zo zijn als nu en dat maakt het een zeer unieke ervaring.’

Kees: ‘Inderdaad. Ik zou zeggen: doe het, dan kun je later in ieder geval geen spijt hebben dat je het níet hebt gedaan.’

Dit vind je misschien ook interessant

Dit artikel heeft nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *