De reismaatregelen naar Curaçao zijn versoepeld. Er geldt geen maximaal aantal toeristen meer voor het eiland en luchtvaarmaatschappijen mogen hun reguliere vluchtschema van voor de pandemie weer uitvoeren. Voor reizigers die uit een laag risico-land komen is een negatieve PCR-verklaring niet meer vereist. Zij hoeven alleen nog een Passenger Locator Card (PLC) in te vullen.
Laag risico landen
Laag risicolanden voor reizen naar Curaçao waren op dat moment Anguilla, Antigua & Barbuda, Aruba, Bermuda, Bonaire, Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden, Dominica, Grenada, Montserrat, Saba, Saint Barthelemy, Saint Kitts & Nevis, Saint Lucia, Saint Martin, Sint Maarten, Sint Eustatius, St. Vincent & Grenadines en de Turks- en Caicoseilanden. Alle landen die níet op de lijst met laag risicolanden staan, vallen automatisch binnen de categorie ‘hoog risico’.
PCR-test vanaf 6 jaar
Dat geldt dus vooralsnog ook nog voor mensen die vanuit Nederland willen reizen. Zij moeten maximaal 72 uur voor vertrek naar Curaçao een PCR-test ondergaan en een negatieve testverklaring kunnen overhandigen bij het inchecken op de airport. Daarnaast dienen zij de PLC in te vullen, zoals ieder andere toerist. Nieuw in die regel is dat dit niet meer hoeft voor reizigers van alle leeftijden, maar pas vanaf 7 jaar. Voor kinderen van 6 jaar en jonger is géén PCR-test nodig.
Geen quarantaine
Voor de reizigers uit hoog risicogebieden geldt geen verplichte quarantaine meer van 14 dagen na aankomst op Curaçao. Ook reizigers uit hoog risico-landen hoeven daarom geen toestemming meer te vragen om Curaçao binnen te komen. De negatieve PCR-verklaring wordt als voldoende bewijs gezien dat je geen corona meeneemt naar Curaçao. Wie deze procedure net had doorlopen, heeft recht op een restitutie van de overheid van Curaçao.
'Reizen niet van invloed op besmettingen'
De reden voor het versoepelen van de reismaatregelen is tweeledig. Enerzijds wil de Curaçaose regering een betere balans creëren tussen de economische belangen en de volksgezondheid. Een slecht functionerende economie leidt ook tot ziekte en een ongezonde levensstijl bij de bevolking, zo is de gedachte, dus is het belangrijk dat er voldoende economische activiteiten zijn. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Curaçao en haar bewoners.
Daarnaast blijkt uit de bron- en contactonderzoeken van de lokale gezondheidsautoriteiten dat het aantal lokale besmettingen amper tot niet wordt meegenomen door de toeristen. De besmettingen doen zich voornamelijk voor door het gedrag van mensen óp het eiland. Zowel onder de lokale bevolking als onder toeristen. Daarom blijven de huidige coronamaatregelen op Curaçao gehandhaafd.
Dit artikel heeft nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!