Als je naar Curaçao gaat, kun je je euro’s gerust thuislaten. Want hoewel het eiland onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden, heeft het wel degelijk zijn eigen munteenheid. De valuta op Curaçao is de Antilliaanse gulden. Dat is dus het gangbare betaalmiddel in restaurants, winkels en op de stranden. Meer over de wisselkoers, het wisselen van geld op Curaçao en de geschiedenis van de Antilliaanse gulden, lees je hier.
Wisselkoers Curaçao: gulden naar euro
Grofweg kun je zeggen dat 1 Antilliaanse gulden ongeveer 0,50 eurocent waard is. 1 euro is ongeveer 2 Antilliaanse gulden. Maar gezien de gulden is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar kan de precieze wisselkoers van de munteenheid op Curaçao behoorlijk uiteenlopen. Wil je bijvoorbeeld weten hoeveel je huurauto daadwerkelijk kost of hoeveel je stagevergoeding bedraagt? Check de website van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten voor de laatste wisselkoers. Deze autoriteit deelt dagelijks de laatste exchange rates.
Geld wisselen op Curaçao: tips
Wil je de Curaçaose munteenheid verkrijgen, zodat je daarmee kunt betalen op het eiland? Dan raden we je af om dat van tevoren te doen bij de bank of een exchange kantoor op het vliegveld. Je betaalt hier namelijk áltijd een marge op het omwisselen van euro’s naar guldens. Veel beter is het om op het eiland je rekeningen te betalen met de pin, of daar geld uit de muur te trekken. Een aantal tips:
- Zorg van tevoren dat je pinpas is ingeschakeld op betalingen buiten Europa. Dat doe je het makkelijkste met de internetbankieren app. De meeste banken scharen Curaçao onder het gebied ‘Midden-Amerika’, maar controleer dit voor de zekerheid even voor vertrek.
- Gebruik zoveel mogelijk je pinpas om te betalen: die wordt vrijwel overal op Curaçao geaccepteerd. Als je direct met je pinpas betaalt, zitten daar geen extra kosten aan verbonden. De kosten bij creditcardbetalingen daarentegen zijn vaak vrij hoog.
- Let erop dat je vaak te maken hebt met een betalingslimiet. Sowieso is het gebruikelijk dat je maximaal één keer per dag bij een andere bank kunt pinnen dan je eigen. Maar daarnaast geldt er ook een maximum bedrag per dag of per week. Verhoog dit als je bijvoorbeeld je huurauto contant moet betalen.
- Als je contant geld pint op Curaçao: haal dan in één keer een hoger bedrag uit de muur. Je betaalt per transactie een vast bedrag aan de lokale bank en aan die van jezelf. Hoe meer je pint, hoe lager de kosten zijn in verhouding.
- Ga nooit met al je geld de deur uit. Curaçao is relatief veilig, maar een diefstal of overval komt helaas ook wel eens voor. Verdeel het gepinde bedrag dus in vakjes in je koffer en neem niet meer mee dan je die dag nodig hebt. Wees je ervan bewust dat je op de meeste plekken ook gewoon kunt pinnen.
- Neem voor de zekerheid verschillende betaalmiddelen mee naar Curaçao en bewaar deze apart van elkaar. Denk naast contant geld ook aan een pinpas en een creditcard. Mocht je iets verliezen, heb je zo altijd nog wat achter de hand.
Geld op Curaçao: munten en biljetten
Het is altijd even gek om een andere munteenheid in je portemonnee te hebben. Maar gelukkig houden ze het op Curaçao vrij overzichtelijk. Net als bij de euro zijn er voor grote bedragen biljetten en hebben de munten een lagere waarde. Het geld op Curaçao is als volgt verdeeld:
- Munten: 0,01 0,05 0,25 0,50, 1 en 5 Antilliaanse gulden
- Biljetten: 10, 25, 50 100 en 250 Antilliaanse gulden
Fun fact: op de munten van 1 en 5 gulden staat een portret van prinses Beatrix of koning Willem-Alexander. Eerder bestond er ook nog een biljet van 5 gulden en een munt van 2,5 gulden op Curaçao. Maar die worden niet meer uitgegeven. Biljetten van 250 Antilliaanse gulden zul je ook niet zo gauw tegenkomen. Die zijn namelijk wat minder gangbaar om mee te betalen.
Antilliaanse gulden als betaalmiddel op Curaçao
De Antilliaanse gulden werd in 1940 ingevoerd op de eilanden van het Nederlandse Koninkrijk. Het verving daarmee de Nederlandse gulden. Sindsdien is de waarde van de Antilliaanse gulden op Curaçao gekoppeld aan de Amerikaanse dollar (1 USD = 1,79 ANG). Wanneer de wisselkoers van de dollar omhoog gaat ten opzichte van de euro, gebeurt dat ook met de Antilliaanse gulden. En andersom natuurlijk. Dat is ook de reden dat je naast guldens ook op veel plekken met Amerikaanse dollars kunt betalen.
De Antilliaanse gulden gold eerst als betaalmiddel op álle Caribische eilanden, die onderdeel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden. Maar toen Aruba in 1986 de status aparte verkreeg, stapte het eiland over naar een eigen valuta: de Arubaanse florin. Ook deze munteenheid is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. In 2011 stapten Saba, Sint Eustatius en Bonaire af van de Antilliaanse gulden en gingen de eilanden over op de Amerikaanse dollar. Inmiddels is de Antilliaanse gulden een munteenheid waarmee je alleen op Curaçao en Sint Maarten nog terecht kunt.
Heb je nog vragen over de munteenheid op Curaçao? Laat het ons weten in een reactie hieronder. Zo kunnen we elkaar helpen de informatie verder te verbeteren.
3 Comments
Kan je ook guldens voor euros omruilen staat. Nergens vermeld.?
Hi Paul, dat staat bewust niet vermeld, omdat je daar vaak geld op verliest. Mocht je nog ergens guldens over hebben zou ik dan ook aanraden om deze met bekenden die naar het eiland gaan om te wisselen voor euro’s. Als dat geen optie is, dan kun je geld bijvoorbeeld omruilen bij GWK Travelex. Die zitten op verschillende locaties in Nederland. Via deze link kun je een locatie bij jou in de buurt vinden: https://www.gwktravelex.nl/vestigingen/#. Groetjes Elodie
Ik zoek 5 gulden met de vlag van Sint maarten er op 20 stuks voor de kinderen en kleinkinderen