Door het oplopend aantal coronabesmettingen op Curaçao, ziet de overheid zich genoodzaakt de regels verder aan te scherpen. Daarom zit het eiland sinds woensdag 24 maart 2021 weer in lockdown. Voor ten minste twee weken. In dit blog zie je in één overzicht welke regels er nu gelden. Voor iedereen. Zowel de bewoner als de toerist.

Kenteken van de dag

Lockdown op Curaçao betekent dat iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven. In principe mag je alleen tussen 04.30 en 21.00 uur naar buiten op de dagen dat de kentekenplaat van jouw auto aan de beurt is. ‘Plachi di dia’ noemen ze dat ook wel, oftewel: nummerplaat van de dag. Dit is het schema waar iedereen zich aan moet houden:

Dagen
Kentekenplaat
Maandag en donderdag
A | D | F | G | H | J | BF | Z | WA | SPKEN
Dinsdag en vrijdag
B | J | L | N | R | U | MF
Woensdag en zaterdag
S | T | V | X | Y
Zondag
Autovrij

Het openbaar vervoer rijdt van maandag tot en met zaterdag tot 21.00 uur. 

Vitale ondernemingen open tot 20.00 uur

Ondernemingen die als vitaal worden gezien mogen openblijven tot 20.00 uur. Daaronder vallen natuurlijk de supermarkten, minimarkets en toko’s waar je boodschappen kunt doen. Net als de bakkerijen. Maar ook de apotheken, hardware stores en pompstations blijven open. Voor vitale beroepsgroepen geldt een algehele uitzondering. Politie, brandweer en zorgmedewerkers mogen elke dag de straat op om hun werk uit te oefenen. Datzelfde geldt voor iedereen die voor een bouwbedrijf werkt. 

Restaurants en truk'i pan bezorgen

Horecagelegenheden bij resorts en hotels mogen nog steeds eten en drinken serveren aan hun gasten. Verder moeten alle restaurants en truk’i pans hun deuren sluiten. Zij mogen wél bezorgdiensten aanbieden. Restaurants tot 20.00 uur. Truk’i pans van 16.00 uur tot 20.00 uur. Eigenaren kunnen een ontheffing voor hun medewerkers en bezorgers aanvragen via www.kalamidat.cw/covid19. Deze wordt binnen 72 uur in behandeling genomen.

Woon je op het eiland en wil je eten bestellen? Een overzicht met alle restaurants die bezorgen vind je op onze Facebookpagina en op Instagram.

Ontheffing voor mantelzorgers

Mantelzorgers mogen twee keer per dag de deur uit om mantelzorg te verlenen aan een naaste. Dit mag tussen 04.30 en 08.00 uur. En tussen 16.30 en 20.00 uur. Een ontheffing aanvragen om mantelzorg te verlenen? Dat kan via www.gobiernu.cw/petishon-mantelzorgers

Iedereen die vorig jaar tijdens de lockdown al een ontheffing had om mantelzorg te verlenen, krijgt automatisch een e-mail met de informatie van hun eerdere aanvraag. Dit komt samen met een ontheffingsdocument dat zij direct kunnen uitprinten. Zijn er wijzigingen? Dan kun je dat aangeven in een e-mail naar mantelzorg-soaw@gobiernu.cw. Vermeld hierin dat je een nieuwe ontheffing wil aanvragen en geef direct door welke gegevens gewijzigd moeten worden. 

School en kinderopvang

Alle basis- en middelbare scholen blijven vanaf maandag gesloten. Zo meldt Paradise FM. Voorlopig blijven de onderwijsinstellingen dicht tot en met de Paasvakantie, die eindigt op zondag 11 april. Vóór 12 april volgt er een nieuwe update vanuit het ministerie van Onderwijs. Examenklassen en scholieren die herkansingen moeten doen of een profielwerkstuk moeten inleveren, krijgen nog wel les. Zij mogen door hun ouders naar school gebracht worden met de auto op vertoon van hun examenrooster.

Het praktijkonderwijs (SBO) gaat door volgens de gemaakte afspraken met school of stageplekken. Hoger onderwijs gaat door met online lessen. Bij praktijkexamens mogen maximaal 4 studenten aanwezig zijn. Naschoolse opvang blijft enkel geopend voor kinderen met ouders in vitale beroepen.

Sport en beweging

Sportscholen en sportzalen sluiten. Sporten in groepen is voorlopig verboden. Individueel sporten mag volgens de nieuwe coronaregels op Curaçao wel. Maar enkel tussen 04.30 en 06.00 uur en tussen 16.30 en 20.00 uur. En alleen in je eigen omgeving. Dit betekent dat het te voet of op de fiets vanuit je huis moet zijn. Woon je in Jan Thiel? Dan mag je dus gerust een rondje over de zoutpannen gaan wandelen. Maar met de auto naar het Christoffelpark of een van de mooie baaien op Westpunt rijden zit er even niet in. 

Playa Cas Abaao

Strand en recreatie

Voorlopig mag er niemand naar het strand, zo geeft de overheid van Curaçao aan op haar website. Ook excursies en dagtochten zijn niet mogelijk. Wel is het zo dat je op je resort of bij je hotel vrij mag bewegen. Verblijf je bijvoorbeeld bij Papagayo Beach, Saint Tropez Ocean Club & Boutique Hotel, of het Corendon Mangrove Resort? Dan mag je daar wel aan het zwembad vertoeven. Datzelfde geldt voor een verblijf bij bijvoorbeeld Blue Bay, Scuba Lodge en Kunuku Aqua Resort. 

Toerisme

Het luchtruim blijft geopend en toeristen blijven welkom. Reizigers uit een hoog risicogebied moeten in het bezit zijn van een negatieve PCR-verklaring van maximaal 72 uur oud op het moment van vertrek. Daarnaast moeten zij de Curacao Immigration Card en Public Health Passenger Locator Card invullen. Tot slot dienen zij in het bezit te zijn van een geldige reisverzekering die medische spoedzorg in het buitenland vergoedt. 

Toeristen op Curaçao zijn verplicht zich te houden aan dezelfde regels als bewoners. Ook zij mogen uitsluitend de straat op wanneer de nummerplaat van hun (huur)auto aan de beurt is. Ze mogen enkel in de omgeving van hun accommodatie en wandelen of fietsen. Individueel en op de genoemde tijdstippen. Verder kunnen zij zich vrij bewegen op hun resort of in hun hotel.

Er gelden enkele uitzonderingen voor toeristen:

– Op vertoon van een vliegticket mag je de straat op voor het doen van een PCR-test die verplicht is voor je terugvlucht naar Nederland.
– Op vertoon van een vliegticket mag je naar het vliegveld rijden om je vlucht te halen.

Bekijk op de website van de Overheid van Curaçao of de genoemde informatie nog actueel is. 

Dit vind je misschien ook interessant

Dit artikel heeft nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *