Je staat te trappelen om met vakantie te gaan en overweegt – natuurlijk – het paradijselijke Curaçao. Dan vraag je je wellicht af: welk reisadvies is er nu van kracht? Hoe ziet een vlucht naar Curaçao in coronatijd eruit? En welke regels gelden er lokaal? We geven je inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen als het gaat om corona op Curaçao.

Curaçao corona reisadvies

Sinds 15 mei 2021 is code geel van kracht voor reizen naar Curaçao. Dat betekent ‘reizen is mogelijk, maar let op: er zijn risico’s’. Die risico’s hebben alles te maken met het coronavirus, waar reizigers over heel de wereld rekening mee moeten houden. Een PCR-test op de terugweg van Curaçao naar Nederland is niet meer nodig. Ook hoef je bij thuiskomst niet in thuisquarantaine van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Laatste update: 9 juni 2021. (Controleer hier of het reisadvies nog steeds geldt)

Reisrestricties Curaçao

De lokale overheid op Curaçao heeft een aantal reisrestricties ingesteld om een verdere verspreiding van het coronavirus op het eiland zoveel mogelijk in te dammen.

Reizigers vanuit Nederland moeten:

  • de Curacao Immigration Card invullen, zodra hun vluchtnummer, reisdatum en verblijfsplaats op het eiland bekend is;
  • uiterlijk 48 uur voor vertrek de Public Health Passenger Locator Card invullen;
  • binnen 72 uur voor vertrek een PCR-test afnemen en het negatieve testresultaat digitaal of op papier meenemen op reis (voor reizigers ouder dan 6 jaar*);
  • verplicht een reisverzekering afsluiten en/of in het bezit zijn van een zorgverzekering die medische kosten in het buitenland dekt**.
  • Op de 3e dag van het verblijf op Curaçao een antigeentest laten afnemen. De afspraak hiervoor maak je uiterlijk 48 uur voor vertrek, tijdens het invullen van je Curacao Immigration Card.

* Een PCR-test is wél verplicht voor kinderen jonger dan 6 jaar, als zij vliegen zonder een ouder, verzorgende of vluchtbegeleider met een geldig testbewijs.

** De basiszorgverzekering  dekt spoedzorg in het buitenland in veel gevallen tot de hoogte van de kosten voor dezelfde zorg in Nederland. Het loont om dit even na te gaan, want een bevestiging hiervan uit je polisblad is al voldoende om het eiland op te mogen.

Laatste update: 9 juni 2021. (Controleer hier of de maatregelen nog steeds van kracht zijn

Corona regels Curaçao

Dit zijn de belangrijkste corona maatregelen, waar je je ook als toerist op Curaçao aan moet houden:

  • Draag een mondkapje in openbare gebouwen, zoals de supermarkt, bakkerij en apotheek.
  • Houd 2 meter afstand van andere mensen.
  • Vermijd samenscholing en beperk groepsgroottes tot maximaal 25 personen.
  • Benut de capaciteit aan boord van een pleziervaartuig voor maximaal 50%.
  • Hoest en nies in je elleboog.

Restaurants zijn geopend en de beperkingen voor groepsgroottes zijn hier komen te vervallen. Voor horecagelegenheden, zoals cafés en strandtenten, geldt wel dat klanten alleen aan tafel mogen eten of drinken. Ook de avondklok is na een jaar eindelijk van de baan.

De lokale overheid zal gedurende je verblijf af en toe contact met je opnemen om te informeren naar eventuele gezondheidsklachten. Zo hopen ze verdere verspreiding van corona onder zowel de bevolking als toeristen zoveel mogelijk te voorkomen.

Laatste update: 9 juni 2021. (Controleer hier of de maatregelen nog steeds van kracht zijn

Van Nederland naar Curaçao: corona test

Zoals eerder aangegeven stelt Curaçao een negatieve PCR-test als voorwaarde om het eiland op te mogen. Bij een PCR-test wordt er met een wattenstaafje keel- en neusslijm afgenomen om te bekijken of er genetisch materiaal van het coronavirus in een van je holtes aanwezig is.

Waar PCR-test afnemen voor reis Curaçao?
Iedereen vanaf 7 jaar moet binnen 72 tot 65 uur voor vertrek zo’n test doen. Dit kan niet bij de GGD, maar enkel bij commerciële instanties die gevalideerd zijn door het RIVM én een verklaring van de uitslag afgeven. TUI werkt hiervoor bijvoorbeeld samen met HealthCheckCenter en Spoedtest.nl en KLM heeft zijn eigen Health Services-afdeling.

Kosten PCR-test inclusief reiscertificaat
Goed om te weten is dat er kosten aan een PCR-test verbonden zijn. Zo kost een test bij KLM Health Services €89,95 euro inclusief verklaring. Bij Spoedtest.nl kost een PCR-test €89 en bij het HealthCheckCenter €95 per persoon. Ga je met een groep op reis en kun je de test tegelijkertijd afnemen? Dan geldt een voordeeltarief van €75 per persoon.

Korting PCR-test bij TUI
Vanaf 1 april 2021 biedt TUI korting aan op een PCR-test. Bij HealthCheckCenter betaal je €39,50 voor een test bij een pakketreis en €47,50 voor een test bij een los vliegticket. Voor een groepstest van 2-5 personen geldt een gereduceerd tarief van €39,50. Bij Spoedtest.nl kost een PCR-test €39 euro bij een pakketreis of  €49 bij een los vliegticket. Meer informatie hierover vind je op de website van TUI. Een afspraak maken voor een test met een gereduceerd tarief, doe je via Mijn Tui.

Vlucht naar Curaçao tijdens corona

Bij zowel TUI als KLM geldt dat je een mondkapje moet dragen aan boord. Het mondkapje moet bestaan uit minimaal 2 lagen strak geweven stof, zoals katoen of linnen. Zelfgemaakte mondkapjes zijn niet toegestaan. Daarnaast moet het je mond, neus en kin volledig bedekken. Je mag het mondkapje alleen afzetten tijdens het eten en drinken. Ook dien je het mondkapje elke 4 uur te vervangen voor een nieuwe.

Hoewel de service aan boord anders kan zijn dan je gewend bent, krijg je nog wel gewoon te eten en drinken. Op een vlucht naar Curaçao krijg je een warme maaltijd met dessert, tussendoor een snack en vlak voor landing nog een ontbijt. Verder is het bij TUI de bedoeling dat je handbagage zoveel mogelijk meegaat in het ruim. Aan boord mag je alleen een tas mee, die onder de stoel van degene voor je past. Zo probeert de luchtvaartmaatschappij het aantal contactmomenten tussen de passagiers te beperken.

Curacao corona update: besmettingen

Het aantal coronabesmettingen op Curaçao blijft de afgelopen weken stabiel. Het aantal besmettingen op het eiland is fors afgenomen en ook het aantal ziekenhuisopnames vanwege covid-19 is flink gedaald. Ook het vaccinatieprogramma verloopt goed. Daarom worden op korte termijn meer versoepelingen verwacht.

Op hun Facebookpagina deelt de lokale overheid dagelijks een nieuwe kaart met de feiten en cijfers over het coronavirus op Curaçao. ‘Kasonan positivo’ betekent positieve testuitslagen. ‘Kasonan rekuperá’ betekent genezen gevallen. ‘Resultadonan di tèst’ staat voor het aantal geteste personen van die dag. ‘Aktualmente hospitalisá’ staat voor het aantal mensen dat op dit moment in het ziekenhuis ligt door corona. ‘Kasonan aktivo’ betekent het aantal actieve besmettingen. En ‘Persona fayasé total’ staat voor de overledenen.

Heb je nog vragen over corona en Curaçao? Laat het ons weten in een reactie en we proberen er zo snel mogelijk op terug te komen. Deel ook vooral jouw ervaringen op het eiland in deze tijd, zodat andere reizigers zich kunnen inlezen. Zo helpen we elkaar een beetje!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *