Stage lopen op Curaçao klinkt menig student als muziek in de oren. En wij begrijpen wel waarom. Zon, zee, strand, regelmatig een gezellige happy hour én natuurlijk ook nog het een en ander leren op je stageadres. Benieuwd wat je moet regelen voor een stage op Curaçao? Met deze checklist zorg je voor een goede voorbereiding!
Regel een leuke stage op Curaçao
Zoek om te beginnen een leuke stage op Curaçao. Dat kan op verschillende manieren. Het makkelijkste is natuurlijk als jouw opleidingsinstituut al banden heeft met een bedrijf op het eiland. Zo weet je meteen zeker dat het is goedgekeurd. Ook kun je eens rondvragen bij medestudenten die eerder stage liepen op het eiland waar zij dat deden en of zij nog contactgegevens voor je hebben. Zodat je direct contact kunt opnemen.
Is dat allemaal niet het geval, of lijken de bedrijven waar je school ervaring mee heeft je niet leuk? Ga dan zelf op zoek en stuur een open sollicitatie. Bedrijven op het eiland zijn altijd geïnteresseerd in gemotiveerde studenten. Wanneer je een strafrecht stage op Curaçao zoekt, google dan naar advocatenbureaus. Of probeer de contactgegevens van het Openbaar Ministerie op Curaçao boven water te krijgen. Wil je stage lopen in de journalistiek? Ga dan op zoek naar kranten, radiostations of nieuwswebsites op het eiland.
Kom je er zelf niet uit én kan school je niet helpen? Dan kun je overwegen om een stagebemiddelingsbureau in te schakelen. Zoals Wereldstage of Bo Curaçao. Zij helpen je (natuurlijk wel tegen betaling) bij het vinden van een stageadres, maar ook bij alles wat je daarna nog moet regelen. Van huisvesting tot het aanvragen van je VVR.

Boek je ticket naar Curaçao
Tijd om je vliegtickets naar Curaçao te boeken. Vanuit Schiphol vliegen er drie luchtvaartmaatschappijen naar Curaçao. Dat zijn TUI, KLM en vanaf november 2023 ook Corendon. Over het algemeen is TUI iets goedkoper. Maar voor sommige data maakt de prijs voor een retourticket naar Curaçao per vliegtuigmaatschappij niet zoveel uit. Om je een idee te geven bij het vergelijken: voor minder dan 600 euro zul je een retourticket naar Curaçao niet gauw vinden. In het hoogseizoen betaal je makkelijk meer dan 1.000 euro voor een retour.
Los van de prijs, is de service vergelijkbaar. Al zitten bij KLM ook alcoholische drankjes bij je ticket inbegrepen en moet je daar bij TUI extra voor betalen. Ruimbagage is meestal exclusief. Dit moet je dus apart bijboeken. Het vliegtuig bij TUI – de Dreamliner – is iets moderner. Van KLM vliegt er ook nog een wat ouder vliegtuig naar Curaçao. Een nadeel aan TUI is dat je er minder beenruimte hebt: 71 tot 76 centimeter tegenover 79 tot 81 centimeter bij KLM. Zeker voor de terugvlucht, waarbij je moet slapen, is het fijn als je niet zo opgevouwen zit.

Zoek een studentenhuis op Curaçao
Wanneer je voor langere tijd op Curaçao verblijft, heb je natuurlijk een woonplaats nodig. Ga daarvoor op zoek naar een leuk studentenhuis. Je kunt op eigen houtje een appartement zoeken, een studio of een huis met je medestudenten huren. Maar wij zijn voorstander van een studentenhuis, omdat je dan gemakkelijk andere mensen leert kennen. En dat is wel zo gezellig! Er zijn verschillende studentenhuizen op Curaçao. Van woningen waar je met wel 40 mensen woont – zoals in de Telamonstraat of Nieuwstraat – tot kleinschalige studentenhuizen, zoals Punda aan Zee.
Bedenk bij het kiezen van je studentenhuis goed wat jij belangrijk vindt. Heb je rust nodig? Zorg dan dat het huis niet te groot is. Let ook op de voorzieningen zoals badkamers: woon je met veel stagiairs in één huis, dan wil je natuurlijk niet in de rij hoeven staan om naar de wc te gaan. Maar ook de locatie op het eiland is erg belangrijk. De meest geliefde wijken om te wonen zijn Pietermaai/Punda en Jan Thiel, maar misschien wil jij wel liever dichtbij je stageadres wonen, of in de buurt van Mambo Beach.

Huur een auto op Curaçao
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zonder auto kom je nergens op Curaçao. Dus doe jezelf een plezier en huur een auto. De mooiste stranden van het eiland liggen zo’n 3 kwartier rijden van Willemstad vandaan. Maar ook toffe feesten, zoals de Full Moon Party bij Kokomo Beach, zijn een heel eind rijden. Een scooter huren kan, maar is minder veilig: niet alleen vanwege de criminaliteit op het eiland. Maar ook omdat de wegen na een regenbui zó glad kunnen zijn dat het lijkt alsof het heeft geijzeld.
Er zijn verschillende autoverhuurders die zich specifiek richten op stagiairs. Ga daar dus ook bewust naar op zoek. En begin op tijd: in het hoogseizoen kan het zomaar voorkomen dat er niet direct een huurauto op Curaçao beschikbaar is. Een auto huren is niet goedkoop, maar de avonturen die je tijdens je roadtrips over het eiland beleeft zijn het geld méér dan waard. Goed om te weten: je kunt je studentenreisproduct omzetten in een OV-vergoeding buitenland. Dat levert je anno 2023 maar liefst €120,96 per maand op! Hoe chill?

Sluit de juiste verzekeringen af
Zolang je niet langer dan 8 maanden stage loopt op Curaçao, kun je in Nederland ingeschreven blijven staan én dus je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Maar niet iedere zorgverzekering dekt ook medische zorg in het buitenland. Ga dat dus even na bij je zorgverzekeraar en zorg dat je voldoende verzekerd bent. Verblijf je langer op Curaçao? Dan kun je een Tijdelijk wonen in buitenland-verzekering aanvragen bij bijvoorbeeld OOM Verzekeringen.
Naast een zorgverzekering komt ook een reisverzekering erg goed van pas. Een stage op Curaçao duurt al gauw 3 tot 6 maanden, dus check bij je verzekeraar of je voor zo’n lange reisduur verzekerd bent. Is dat niet het geval? Kijk dan naar mogelijkheden bij OHRA (tot 365 dagen aaneengesloten reisdagen), ANWB (tot 180 dagen) of Interpolis (tot 365 dagen). Je kunt een reisverzekering opbouwen uit diverse modules, zoals bagage, geneeskundige kosten en diefstal. Hierover laat je je het beste even adviseren door een medewerker.
Tot slot kun je ervoor kiezen om je te laten verzekeren voor aansprakelijkheid (schade aan andermans eigendommen), rechtsbijstand (hulp bij een juridisch conflict), of inboedel (alle spullen in het huis waar je woont).

Vraag je Verklaring van Rechtswege aan
Zodra je weet waar je verblijft, waar je stage gaat lopen en wanneer je op Curaçao aankomt, kun je je Verklaring van Rechtswege aanvragen. Dit is als het ware de vergunning die je nodig hebt om voor een tijdje op Curaçao te werken en te wonen. Als je langer op het eiland verblijft dan een halfjaar moet de vergunning al zijn goedgekeurd voor je aankomt. Blijf je korter? Dan is het al voldoende om de aanvraag volledig in te dienen. Daarna kan het nog 4 maanden duren voordat de vergunning wordt verleend.
Het aanvragen van een Verklaring van Rechtswege kost je ongeveer 330 euro en ook de documenten bij de gemeente kosten enkele tientjes. Dat is voor een student niet niks, en daarom zijn er veel stagiaires die hun VVR níet aanvragen. In dat geval ben je illegaal aan het werk op Curaçao, ben je niet verzekerd op de werkvloer en riskeer zowel jij als je stageadres fikse boetes. Je kunt zelfs van het eiland afgezet worden als je door de autoriteiten wordt betrapt. Er zijn genoeg stagiaires die hun stageperiode zonder VVR prima zijn doorgekomen. Maar gezien de risico’s is ons advies toch om je netjes aan de regels te houden.

Pak je koffers en geniet!
Nu alle serieuze dingen zijn geregeld, kan de voorpret écht beginnen. Maak een bucketlist van alle dingen die je tijdens je stage op Curaçao wilt doen. Begin alvast met het inpakken van je koffer. (Check ook even deze inpaklijst met alles wat je moet meenemen naar Curaçao). En geniet vervolgens met volle teugen van een onvergetelijke tijd op het mooiste eiland van het Nederlandse Koninkrijk. Slaat de twijfel toe? Lees nog een keer onze redenen om stage te lopen op Curaçao en vertrouw erop dat het goedkomt. Want geloof ons: het kómt goed!
Tips, vragen of suggesties voor deze checklist? Laat het ons weten in een reactie!
Dit artikel heeft nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!