Buladó, een film die zich afspeelt op Curaçao, staat sinds 5 maart op Netflix. De film won in 2020 de Gouden Kalf voor ‘Beste Film’ en dong als Nederlandse inzending mee naar een Oscar. Door de lockdown was Buladó maar kort te zien in de Nederlandse bioscopen. Maar dankzij Netflix krijgt het verhaal nu alsnog het grote podium dat het verdient. Als eerste Papiamentstalige film op de streamingsdienst, is de Gouden Kalf-winnaar voor een groot publiek beschikbaar.

Over de Curaçaose film Buladó

De film Buladó vertelt het verhaal van de 11-jarige Kenza. Zij groeit op zonder moeder, met haar vader Ouira  – een rationele politieagent – en opa Weljo – een zeer spirituele man. Die twee uitersten zorgen voor de nodige spanningen in huis. De eigenzinnige Kenza probeert daarin haar weg te vinden. Omdat de nuchtere instelling van haar vader niet altijd biedt wat ze nodig heeft, stelt ze zich steeds meer open voor de mystieke tradities van haar opa. Die gelooft in geesten en dat ‘de tranen van slaven, hun bloed en zweet, op deze grond wonen’.

Buladó is geregisseerd door de half-Curaçaose Eché Janga. Samen met met scenerist Esther Duysker schreef hij ook het script. De hoofdrollen worden vertolkt door Tiara Richards (Kenza), Everon Jackson Hooi (Ouira) en Felix de Rooy (Weljo). Het verhaal speelt zich af in het decor van Band’abou – beter bekend als Westpunt – en dat levert prachtige beelden op. Wist je trouwens dat Buladó deels is gebaseerd op een slavensaga? Nu de film op Netflix staat, zorgt dat er dus voor dat er een eeuwenoude verteltraditie wordt voortgezet.

netflix film curacao bulado
© Netflix

Wat recensenten zeggen over Buladó

Buladó wordt omschreven als een magisch-realistisch familiedrama. Parool noemde het daarnaast ook ‘zeer persoonlijk’. AD omschreef de film als een ‘hypnotiserend drama voor doorleefde ontroering’. En de Volkskrant complimenteerde regisseur Janga met het feit dat hij opnieuw ‘een shot mysterie en spiritualiteit in de doorgaans zo nuchtere Nederlandse cinema wist te injecteren’. De film kreeg vier van de vijf sterren van recensent Floortje Smit. Kortom: deze film is voer voor een mooie filmavond in eigen huis. 

Heb jij de film al gezien? Of ga je hem kijken? 

Dit vind je misschien ook interessant

Dit artikel heeft nog geen reacties. Wees de eerste die reageert!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *